Farligt avfall
Farligt avfall är produkter som när de kommer ut i naturen ger allvarliga skador på djur, växter och människor. Produkter som klassas som farligt avfall är ofta märkta med varningstexter.
Kommunen har ansvar för hushållens farliga avfall
Kommunen ansvarar för att ta emot och behandla farligt avfall från hushåll. Hushållen är skyldiga att sortera ut sitt farliga avfall från övrigt hushållsavfall. Detta regleras i miljöbalken, avfallsförordningen och den kommunala renhållningsordningen.
Samla farligt avfall i den röda miljöboxen
Du som har ett renhållningsabonnemang i Sunne kommun har en röd miljöbox, där du kan samla ihop ditt farliga avfall och lämna in på Holby återvinningscentral. Du kan även beställa hämtning mot en avgift via VA-enhetens kundtjänst, ditt avfall hämtas då inom några dagar. Kom ihåg att alltid förpacka avfallet väl, gärna i originalförpackningen och märk upp vad det innehåller.
Om du inte har en röd miljöbox, eller om din tidigare har gått sönder, kan du som har ett renhållningsabonnemang hämta ut en ny på Holmby återvinningscentral.
Blanda inte olika slag av farligt avfall
Om du blandar ditt farliga avfall försvårar det återvinningen, och det kan medföra risker vid hanteringen. Märk istället upp vad avfallet innehåller, om det inte redan framgår av etiketten.
Verksamheter ska rapportera farligt avfall
Om du producerar, transporterar, samlar in, behandlar samt mäklar eller handlar med farligt avfall behöver du rapportera det i avfallsregistret hos Naturvårdsverket.
Rapportera farligt avfall till avfallsregistret
Verksamheter som ska rapportera
Verksamheter som på ett eller annat sätt arbetar med farligt avfall ska rapportera det i avfallsregistret hos Naturvårdsverket.
Det gäller verksamheter som:
- Producerar farligt avfall
- transporterar farligt avfall
- tar emot farligt avfall i insamlingsverksamhet
- mäklar eller handlar med farligt avfall
- behandlar farligt avfall.
Bygg- och rivningsavfall
Den som producerar bygg- och rivningsavfall ska sortera ut vissa avfallsslag och förvara dem skilda från varandra och från annat avfall.
Detta gäller följande avfallsslag:
- Trä
- metall
- glas
- plast
- gips
- samt mineral som består av betong, tegel, klinker, keramik eller sten.
Kommande ändringar i lagstiftningen
Ytterligare förändringar bland annat i miljötillsynsförordningen och i Naturvårdsverkets föreskrifter har remitterats men ännu inte beslutats. Vissa bestämmelser, som separat insamling av biologiskt avfall och textilavfall, börjar även tillämpas senare. Samtliga ändringar i avfallspaketet ska dock genomföras senast 2025.
Naturvårdsverket har också nya föreskrifter inom avfallsområdet. Följ gärna Naturvårdsverkets vidare information kring detta.