Nu när det är som mörkast är det extra viktigt att du syns. Med reflex syns du på 125 meters avstånd. Med mörka kläder utan reflex ser bilföraren dig först på 20 till 30 meters avstånd.

Välkommen att hämta ett Sunne|Värmland-reflexband. Reflexerna finns i en låda utanför entrén till kommunhuset.

Använd reflex så att bilföraren ser dig

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. De flesta olyckor med gående sker i tättbebyggda områden med gatubelysning. Med en reflex minskar risken för att råka ut för en olycka.

Det finns många olika sorters reflexer. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Bra att tänka på är också att bära reflexer lågt och så att de syns från olika håll. 

Testa din reflex

Byt ut reflexen då och då. Reflexer blir uttjänta och syns inte så bra efter ett par år. Gör så här för att själv enkelt testa om en gammal reflex fungerar:

  • Häng upp en gammal och en ny reflex, i ögonhöjd i ett mörkt rum
  • Lys på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd

Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya ska du inte använda den längre. 

Lyse och reflex till din cykel

När du cyklar i mörker ska din cykel ha belysning och reflexer. Cykelbelysningen innebär att du syns bra i mörkret, men också att du ser fotgängare med reflex och andra medtrafikanter bättre.