Invasiva arter
Invasiva arter är växter eller djur som med människans hjälp flyttats från sin ursprungliga miljö, och som i sin nya omgivning sprider sig snabbt och tränger undan inhemska växt- och djurarter. Invasiva arter kan orsaka allvarlig skada på vårt ekosystem, men även på vår infrastruktur eller på vår hälsa, vilket medför stora kostnader för samhället och enskilda.
Gör en insats för miljön och tjäna pengar!
Sunne kommun genomför ett projekt för att bekämpa invasiva arter med hjälp av appen Crowdsorsa. Projektet startar i juni.
- Ladda ned appen.
- Registrera dig. När du är inloggad syns en karta över vilka områden som kan bekämpas.
- Filma före och efter du bekämpat, ladda upp filmerna i appen.
- Filmerna kontrolleras och du får din utbetalning direkt i appen.
Läs mer om bekämpningsarbetet via rubrikerna längre ned på den här sidan.
Historiskt har vi haft nytta av nya arter från världens alla hörn i trädgårdar, i jord- och skogsbruk. Men några arter tar över i sin nya miljö, konkurrerar ut andra arter och skadar ekosystemen. De kallas invasiva arter.
Delta i vårt bekämpningsuppdrag och tjäna pengar med appen Crowdsorsa!
Sunne kommun är ansluten till appen Crowdsorsa, som är ett mobilspel som uppmuntrar allmänheten att bekämpa och hindra spridningen av invasiva främmande arter. Du som deltar i spelet kan tjäna upp till tre kronor per kvadratmeter bekämpat område.
Så här fungerar det
- Ladda ned appen Crowdsorsa till din mobil, den finns både för iPhone och Android.
- I appen finns en karta över Sunne kommun som visar på vilka områden där blomsterlupin, kanadensiskt gullris eller jättebalsamin rapporterats. Om du upptäcker någon av dessa arter på en plats kan du även rapportera och markera ut det på kartan själv.
- Filma området före och efter du rensat det. Därefter laddar du upp videon i Crowdsorsa-appen.
- När din film granskats och godkänts får du pengar till en virtuell plånbok som du kan föra över till ditt bankkonto. Spelet beräknar automatiskt belöningen baserat på storleken av arean, tätheten och arten.
Bra att tänka på
För att bekämpa blomsterlupin, kanadensiskt gullris och jättebalsamin behöver du skära eller klippa av dem vid marken, du kan även dra upp dem från marken. Det viktigaste är att förhindra fröspridningen.
Använd gärna skyddshandskar och gummistövlar.
Här slänger du de nedklippta växterna
Lägg de nedklippta växterna i sopsäckar, knyt ihop dem ordentligt och släng dem på Holmby återvinningscentral i container nummer 5.
Har du inte möjlighet att ta dig till återvinningscentralen, kontakta vår kundtjänst för renhållning.
Så arbetar kommunen med invasiva arter
Sunne kommun arbetar regelbundet med att röja på de platser där vi vet att invasiva arter växer, för att på så vis minska deras påverkan på vårt ekosystem.
I ett område på Leran pågår ett arbete med att bekämpa Parkslide.
Utöver åtgärder i vår offentliga miljö har Sunne kommun tagit fram en kommunikationsplan för att informera om invasiva arter, hur vi arbetar samt vad du som invånare kan göra. Många Sunnebor har ett stort engagemang för vår miljö och dess biologiska mångfald, något vi vill uppmuntra och arbeta med tillsammans med våra invånare.
Allmänheten spelar en viktig roll när det kommer till att bekämpa eller hindra spridning av invasiva arter.
Som fastighetsägare ansvarar du för de invasiva arter som växer på din tomt. EU har tagit fram en förteckning över invasiva arter, både djur och växter. Dessa arter får inte introduceras i landet, det är alltså förbjudet att ha, sälja, byta och imporera dessa.
Exempelvis är jättebalsamin och jätteloka är invasiva växter som måste bekämpas enligt lag.
Läs mer om EU:s förteckning och vilka regler som gäller.
Fastighetsägaransvaret gäller för alla – för privatpersoner, till exempel de som har en trädgård, för kommunala och statliga fastighetsägare och för bolag som äger fastigheter.
Läs mer om vem som ansvarar för vad.
Vanligaste arterna i Sunne kommun
De invasiva arter vi har mest problem med i Sunne kommun är blomsterlupin, kanadensiskt gullris och jättebalsamin. Om du upptäcker någon av dessa, eller annan invasiv art, får du gärna rapportera in det till Artportalen. Allmänhetens rapporter är viktiga för att kunna följa arternas förekomst och utbredning, för att på så vis förebygga fortsatt spridning.
Blomsterlupin.
Blomsterlupin
Blomsterlupinen är en trädgårdsväxt från Nordamerika. Den sprider sig snabbt och utgör därför ett hot mot biologisk mångdald då den konkurrerar ut andra växter.
Du kan hindra spridningen av blomsterlupin i svenskt natur genom att slå den innan den sätter frö, gärna flera gånger på en växtsäsong.
Läs mer om blomsterlupin och hur du kan hindra spridningen.
Kanadensiskt gullris
Jättebalsamin
Jättebalsamin
Jättebalsamin är frösprättaren som har kommit hit ända från västra Himalaya. Här har den smitit från trädgårdarna och trivs alldeles för bra i det fria. Den är spridd i nästan hela landet. Eftersom den är EU-listad är det förbjudet att både sprida och ha den.
Läs mer om blomsterlupin och hur du kan hindra spridningen.
Att arbeta med att främja våra ekosystem och biologisk mångfald är en del av de globala målen.
Arbete kopplat till de globala målen
Sveriges kommuner har ett gemensamt uppdrag att arbeta med Agenda 2030 och de globala målen. Där mål nummer 15 berör ekosystem och biologisk mångfald, och delmålet 15.8 handlar om att avsevärt minska invasiva arters påverkan på land- och vattenekosystem.
Läs mer om de globala målen och Agenda 2030.