Fyrverkerier

Fyrverkerier och smällare är för många kopplat till högtider och fest. Men det kan också orsaka skador och obehag och är därför viktigt att hantera med försiktighet och stor hänsyn.

Tillstånd

Beroende på hur stort ditt planerade fyrverkeri är, samt vart och när du planerar att avfyra det, kan du behöva tillstånd från polisen eller kommunen. Ansökan hos kommunen gör du via dokumentet ”Ansökan om tillstånd för hantering av explosiva varor” längst ned på den här sidan. Läs mer om ansökan hos polisen för fyrverkerier.

Svävande lyktor och ballonger

På senare tid har svävande lyktor och liknande produkter blivit populära stämningshöjare vid högtider. Det är tillåtet att släppa upp max 50 lyktor per gång, oavsett stigningshöjd. Lyktorna får vara max 100 centimeter höga. Använd gärna lyktor utan ståltråd, för att minska nedskräpningen i Sunne.

Vill du släppa upp fler eller större svävande lyktor på en gång kan du ansöka om tillstånd. Läs mer om tillstånd och annan information om svävande lyktor.

Regler

Du måste vara 18 år för att köpa, inneha och använda pyrotekniska varor så som fyrverkerier. 

Sedan 1 juni 2019 krävs det tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för användandet av raketer med styrpinne, som är en fyrverkeripjäs fäst på en pinne.

Den generella regeln är att du inte får använda fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor närmre än 100 meter från sjukhus, vårdinrättningar, servicehus och ålderdomshem. Området kring seniorboendet Allégården har ett mer omfattande förbud, se karta nedan för exakta gränser.

Karta över området med fyrverkeriförbud runt Allégården