Elda utomhus
Innehåll på sidan
- Eldningsförbud
- Elda trädgårdsavfall
- Grilla eller tända en brasa i naturen
- Valborgsmässoeldar och majbrasor
Eldningsförbud
Syftet med eldningsförbudet är att förhindra skogsbränder och andra större bränder, och baseras på vilken brandrisk som för tillfället råder. Det är kommunen eller Länsstyrelsen som beslutar om när eldningsförbud krävs och vilken tid och område det gäller. Eldningsförbud gäller vanligtvis inte för att exempelvis grilla i sin egen trädgård, men du bör ändå grilla med försiktighet när det är mycket torrt i gräs och mark.
Elda trädgårdsavfall
Det är tillåtet att elda ris och trädgårdsavfall på den egna fastigheten förutsatt att det sker utanför tätorterna och att det sker under uppsikt på ett säkert sätt. Det är däremot inte tillåtet att elda övrigt hushållsavfall eller annat som kan innehålla gifter, så som plast, gummi, träpallar, målat eller impregnerat virke.
Kompostera eller lämna till återvinningscentralen
Löv och liknande trädgårdsavfall går utmärkt att kompostera, och ger dig en näringsrik jord för kommande år. Torra kvistar och ris som inte lämpar sig att kompostera kan istället lämnas på återvinningscentralen.
Grilla eller tända en brasa i naturen
Att tända en brasa ute i naturen är ett trevligt sätt att tillaga utflyktens lunch på, använd helst friluftskök eller fasta grillplatser. Oavsett om du har tillgång till friluftskök och grillplatser eller inte så är det viktigt att välja en plats för elden där den inte riskerar att sprida sig eller orsaka skada.
Tack vare allemansrätten har vi möjligheten att röra oss fritt i naturen, men tänk på att du alltid ska följa allemansrättens grundprinciper – Inte störa, inte förstöra. Läs mer om allemansrätten.
Valborgsmässoeldar och majbrasor
För valborgsmässoeldarna gäller samma regler som vid annan eldning utomhus. Alltså att du behöver elda med försiktighet och kontroll, ha koll på vädret så det inte är för torrt eller blåsigt, ha släckutrustning nära och att du inte ska elda i närheten av byggnader eller annat som kan fatta eld.
Vid större sammankomst kan det krävas tillstånd eller anmälan till Polisen. Läs mer om tillstånd på Polisens webbplats.
Tänk på djuren
En rishög som legat på plats en längre tid, likt brasorna inför valborgsmässoafton, är perfekta boplatser för smådjur som igelkottar, harar och fåglar. Flytta därför rishögen en liten bit innan det är dags att tända brasan, för att på så vis försäkra dig att inga djur bosatt sig där.
Att tänka på vid eldning utomhus:
• Elda med försiktighet och kontroll.
• Ha koll på vädret – elda inte vid torrt eller blåsigt väder.
• Håll avstånd till byggnader, träd eller annat som kan fatta eld. Elda inte i tätbebyggt område.
• Ha släckutrustning nära.
• Lämna aldrig elden utan bevakning.
• Vattna en skyddszon runt brasan.
• Elda aldrig sopor eller annat som kan släppa ut gifter.
• Ha en telefon nära, för att snabbt kunna larma 112 om du förlorar kontrollen.


Ladda ned MSBs app Brandrisk ute
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram en app som stöd vid eldning och grillning utomhus. Med syftet att minska antalet onödiga bränder i skog och mark.
I appen får du koll på:
• brandrisken där du befinner dig
• om det råder eldningsförbud
• råd om hur du eldar och grillar på ett säkert sätt.
Appen finns både i App store och Google Play, både på svenska och på engelska.