Praktik och arbetsträning

För dig som behöver extra stöd på väg in i arbetslivet finns praktikplatser och arbetsträning, där får du en meningsfull sysselsättning med arbetsuppgifter anpassade efter din förmåga.

Arbetsmarknadsenheten, AME

Målet för AME är att hjälpa deltagaren att stegvis komma närmre en anställning eller studier. Det görs genom att gemensamt arbeta fram en lösning, så som praktik eller arbetsträning. AME samverkar med bland annat socialtjänst, Arbetsförmedlingen, skolan, regionen och näringslivet.

Utöver arbetsträning så hanterar AME även kommunens feriepraktik, sommarjobb, för skolungdomar i årskurs 8 och 9.
Här kan du läsa mer om arbete för ungdomar.

Daglig verksamhet

Den dagliga sysselsättningen finns till för dig som är i yrkesverksam ålder, och som på grund av en funktionsnedsättning inte kan arbeta. Syftet är att ge dig en meningsfull och trivsam sysselsättning, där du kan utvecklas på din väg mot arbete eller studier.

Daglig verksamhet är för dig som beviljats stöd av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) eller Socialtjänsten.

Daglig verksamhet i kommunen:

Bergskog

Ungefär fem kilometer utanför Sunnes centrum ligger Bergskog, i en lugn och naturnära miljö. Verksamheten består av två olika arbetsgrupper. Några veckor per år hyrs stora delar av lokalerna ut till Utbildningscenter Autism och andra kursverksamheter. Då sköter den dagliga verksamheten fika, städning, service med mera.

 • Nedre plan 
  Här finns ett varuförråd där det packas varor åt de olika verksamheterna inom LSS och Socialpsykiatrin. Härifrån körs också skräpturer från boenden och andra verksamheter samt leveranser av varor från Ica. I köket arbetas det med bakning, salladsberedning och diverse hushållssysslor. Gruppen serverar autism- och aspergerförbundet vid deras återkommande kursveckor med fika, sallad och smörgåsar. 
 • Övre plan 
  På övre plan görs bland annat pärmar till Utbildningscenter Autism kursverksamhet. Gruppen tränar in nya uppgifter tillsammans samt bakar och pysslar. Här finns vilorum och bubbelbad. 

Kontakta Bergskog

DraMaten

Här görs olika servicejobb för pensionärer, företag och kommunens verksamheter. Det kan vara att handla mat eller sätta upp affischer med mera. 

Kontakta DraMaten

EkebyVägen

Nära Kolsnäs ligger EkebyVägen, en populär återbruksbutik som erbjuder olika arbetsuppgifter. Målet är att skapa en meningsfull sysselsättning för deltagarna genom att återvinna möbler och husgeråd.

På EkebyVägen samarbetar Arbetsmarknadsenheten (AME) och Sysselsättning för LSS och SoL. Det finns varierande uppgifter på EkebyVägen. Det kan handla om återbruk av möbler och heminredning i butiken och verkstaden. Vi håller rent och snyggt vid kommunens återvinningsstationer. Genom vårt varuförråd beställer vi och levererar material som till exempel handskar, handsprit, rengöringsmedel och kontorsmaterial till alla verksamheter inom Socialtjänsten Sunne kommun.

Kontakta Ekebyvägens butik

Juvelen

Juvelen är ett socialt arbetskooperativ. Ändamålet med Juvelen är att integrera människor i samhället och arbetslivet och att skapa delaktighet för medarbetare.

Här kan du läsa mer om Juvelen

Legotjänst

Legotjänst är en daglig verksamhet som är mer inriktad mot producerande verksamhet och gör legojobb åt olika företag.

Här är några exempel på jobb:

 • paketera och prismärka gratulationskort
 • rensar dragavlastare
 • paketera kryddor som sedan säljs av föreningar och skolklasser.

Kontakta legotjänst

Sundsbergs dagliga verksamhet

Sundsbergs dagliga verksamhet startades 19 september 2022. 

 • Sommartid arbetar verksamheten mestadels utomhus med trädgård och växthus. 
 • Skapande är en viktig del i sysselsättningen. Här skapas konst som till exempel glasmålning, sömnad och pyssel av olika slag.
 • Sundsberg sköter vissa leveranser till andra verksamheter.
 • Vi har en mobil kiosk som besöker olika kommunala verksamheter.
 • Friskvård som promenader.

Kontakta Sundsbergs dagliga verksamhet 

Extern sysselsättning

När en sysselsättning sker vid ett företag eller annan kommunal verksamhet kallas det extern sysselsättning. En personal på arbetsplatsen ger stöd i arbetsuppgifterna och har kontakt med någon av handledarna på LSS.