Valborgsmässoeldar

På valborgsmässoafton sjungs våren in, och många samlas kring brasor för att säga adjö till vintern. För att alla ska ha en trevlig högtid så är det också viktigt att tänka på säkerheten och vara försiktig med både eld och fyrverkerier.

För valborgsmässoeldarna gäller samma regler som vid annan eldning utomhus. Alltså att du behöver elda med försiktighet och kontroll, ha koll på vädret så det inte är för torrt eller blåsigt, ha släckutrustning nära och att du inte ska elda i närheten av byggnader eller annat som kan fatta eld. Du kan läsa mer på vår sida om att elda utomhus.

Tänk på djuren

En rishög som legat på plats en längre tid, likt brasorna inför valborgsmässoafton, är perfekta boplatser för smådjur som igelkottar, harar och fåglar. Flytta därför rishögen en liten bit innan det är dags att tända brasan, för att på så vis försäkra dig att inga djur bosatt sig där.

Fyrverkerier kan vara skrämmande för hundar, hästar och andra djur. Tänk därför på vart och när du anordnar en vacker fyrverkerishow. Läs mer om fyrverkerier och vilka regler som gäller.