Bli rådgivare till UF-företag

2015-11-25

Att driva UF-företag är utvecklande och ger viktiga färdigheter för ungdomar i Sunne. Ungdomarna behöver företagare som kan dela med sig av sina erfarenheter. Din insats hjälper till att skapa fler jobb och tillväxt i Sunne.

Att satsa på entreprenörskap i skolan och UF-företagande i gymnasiet skapar jobb och tillväxt. Det visar en studie från Ung Företagsamhet (UF).

– Ungdomarna behöver rådgivare i sina nya företag. De är i behov av att knyta kontakter med företagare som kan dela med sig av sina erfarenheter. Samtidigt får företagen möjlighet att lära känna dem som kan bli deras framtida medarbetare eller samarbetspartners, säger Ida Nilsson, projektledare på UF Värmland.

Som rådgivare stöttar och lotsar företagaren ett UF-företag genom verksamhetsåret. Insatsen kan handla om råd och affärsplanering, försäljningsteknik och så vidare.

Företagarens erfarenhet från arbetslivet blir en viktig tillgång för ungdomarna. Kontakten blir en unik möjlighet för dem att få en inblick i näringslivet och tillgång till en rad andra nyttiga kontakter. Företagaren bestämmer tillsammans med ungdomarna hur ofta de ska träffas.

Här är fem UF-företag i Sunne. Just de här eleverna går på SG/Broby, men det finns också UF-företag på SG/Södra Viken:

Jennifher Danielsson och Elin Johannesson, Simbas UF, tar råd av Anna Sundqvist, Nuskin

Simbas UF (Jennifher Danielsson, 18, Elin Johannesson, 19, Kaz Ruud, 19)
- Vi säljer armband som tillverkas på ett barnhem i Tanzania. Vi samarbetar med organisationen Tanzania Simbas Footprints.
Tanken är kunden ger valfri summa pengar till välgörenhet, det vill säga till barnhemmet, och får armbandet som ett kvitto på att det är dit pengarna går.

Gabriel Nyström driver företaget M.A.T.E

M.A.T.E – möjligheten att trycka (Gabriel Nyström, 19)
- Vi ska trycka på träningsskor och håller som bäst på att testa fram vilket tryck som håller bäst.

Ida Henriksson och Ellinor Hansson, OlimNew, diskuterar med Claes Edberg, Fryksdalens Sparbank

OlimNew (Ellinor Hansson, 18, Ida Henriksson,18)
- Vi tillverkar och säljer armband – vissa armband säljer vi som stöd till bröstcancerforskningen.

Elin Jonsson, Tova johnsson, Sara Norell och Matilda Fredriksson, Pictrix UF, får goda råd av Jerker Nilsson, Tryck Design

Pictrix UF (Sara Norell, 18, Matilda Fredriksson, 18, Tova Johnsson, 18, Elin Jonsson, 18)
- Vi tillverkar och trycker posters med ett antal olika motiv. Vi kan även trycka motiv som köparen har själv.

Klara Olsson, Emma Thåg, Maja-Lisa Filper, Charger UF, pratar med Anna Sundqvist, Nuskin

Charger UF (Klara Olsson, 18, Emma Thåg, 18, Maja-Lisa Filper, 18)
- Vi säljer en bärbar, trådlös laddare som vi importerar från Kina. Den passar till både Android och Iphone.

Studien som UF gjort visar att UF-företagande har en positiv effekt på det lokala näringslivsklimatet oavsett geografiskt läge och kommunförutsättningar. Detta beror på att de som varit UF-företagare oftare startar företag. De väljer vanligtvis aktiebolag som bolagsform, vilka i regel har högre omsättning och fler anställda. Dessa är två faktorer som är viktiga för den lokala tillväxten.

Bland samtliga tre åldersgrupper som studerats är andelen företagare högre bland före detta UF-företagare. Förutom detta får de högre snittlön, färre arbetslöshetsdagar och blir oftare chefer. Studien visar även att före detta UF-företagare är mer benägna att driva företag vid sidan om en fast anställning, ett så kallat kombinatörskap. Det är ofta första steget till att driva ett företag på heltid.

 

Kontakt

Marielle Magnusson
Företagsutveckling & Företagsfrågor
E-post: marielle.magnusson@sunne.se
Tel: 0565-155 08, 072-207 90 92
Besök: Storgatan 39, Bibliotekshuset
Adress: 36. Näringslivsenheten, 686 80 Sunne