Serveringstillstånd

För att sälja och servera starköl, vin och andra alkoholhaltiga drycker så krävs ett serveringstillstånd. På den här sidan finner du information om vilket tillstånd som passar dig och din verksamhet.

Ansök via vår e-tjänst

Du gör enkelt dina ansökningar och anmälningar gällande serveringstillstånd via våra e-tjänster, se länken här ovan. Där kan du ansöka om både permanent, så kallat stadigvarande, och tillfälligt serveringstillstånd. Du kan också anmäla serveringsansvarig personal, hitta restaurangregistret med mera.

Om du vill sälja och servera folköl med en alkoholhalt mellan 2,5-3,5 volymprocent så räcker det med en anmälan till kommunen.

Tillstånd

  • Stadigvarande serveringstillstånd
    För dig som har till exempel en restaurang eller pub, där du önskar ha ett permanent tillstånd att sälja och servera alkoholhaltiga drycker.

  • Tillfälligt serveringstillstånd
    Vid tillfälliga arrangemang, som ett serveringstält vid en festival, kan du ansöka om tillfälligt serveringstillstånd. Det gäller då bara under en utsatt tid. Gäller även för slutna sällskap.

Handläggningstid

Efter att du skickat in din ansökan via vår e-tjänst så granskas den, och därefter får du besked om tillståndet är beviljat eller avslaget. Om uppgifter saknas så kan du i efterhand korrigera din ansökan via e-tjänsten.

Den totala handläggningstiden för stadigvarande serveringstillstånd tar cirka 4–8 veckor, från att din ansökan är komplett. Så skicka in din ansökan i tid, så att du hinner komplettera eventuell information och ha ditt serveringstillstånd klart till öppnandet av din verksamhet.

Tillfälliga serveringstillstånd har en handläggningstid på 2–4 veckor.