Starta företag

Som egenföretagare har du möjlighet att förverkliga din företagsidé och bygga upp något eget. Många frågor kan dyka upp längs vägen, där vi hjälper dig att ta dig vidare.

På verksamt.se kan du göra de flesta ärenden som berör ditt företagande, allt från att starta och utveckla till att avveckla. För dig som startar och driver företag i Sunne kommun kan du också få rådgivning av vår företagscoach.

Checklista starta eget företag

 1. Utveckla din företagsidé
  Sätt ord på din dröm och idé, vad vill du göra och varför? Tänk igenom hur ska du nå dit och vad som krävs för att hålla din verksamhet rullande. Gör en budget för att skapa en prognos över ditt förväntade resultat.

 2. Analysera din marknad
  Det är viktigt att ha koll på marknaden och dina konkurrenter. Ta reda på vilka dina kunder är och vad de vill ha, samt vilka dina konkurrenter och vad de gör.
 3. Finansiering
  För att komma i gång med ditt företag behöver du ett startkapital. Det finns flera olika aktörer som erbjuder företagslån eller bidrag. Prata med din bank eller besök någon av länkarna längst ned på den här sidan.

 4. Företagsform
  Det finns flera olika företagsformer som alla passar olika verksamheter. Läs mer om företagsform på verksamt.se.

 5. Registrera och namnge ditt företag
  När du känner dig trygg och redo i punkterna ovan är det dags att registrera ditt företag, och för att välja namn på ditt nya företag. När du väljer namn är det viktigt att välja något som passar dig och din verksamhet, men som också är lätt för din kund att förstå och som är lätt att hitta i exempelvis en sökmotor. Du registrerar ditt företag här.

 6. Lokaler och inventarier
  När du registrerat ditt företag är det dags att hitta lokal, behöver du mycket plats eller kör du hemifrån? Behöver du ett lager för dina produkter? Du hittar mer information under våra sidor för mark och lokaler.

 7. Marknadsföring
  Nu gäller det att nå ut till dina kunder! Hur du marknadsför dig och i vilka kanaler beror lite på vilken sorts verksamhet du startat. Vår företagscoach hjälper dig gärna reda ut frågetecken kring ditt företags vägar till att synas.