Rådgivning och stöd

Har du en företagsidé du vill förverkliga? Eller vill du förändra din redan etablerade verksamhet? Kommunens företagscoach hjälper dig gärna att reda ut frågetecken och ger dig stöd och vägledning.

Näringslivsenheten på Sunne kommun hjälper dig med frågor som rör ditt företagande. De erbjuder stöd vid etablering, hjälp att hitta lokaler, rådgivning och kontakter. Du som går i starta eget-tankar får en kostnadsfri, personlig och konfidentiell rådgivning. En bra grund som gör dig förberedd på livet som egenföretagare.

Ett tips är att registrera ditt företag i vårt företagsregister, så att dina kunder enkelt hittar dig. När du anmäler din e-post blir du även prenumerant på Näringslivsenhetens nyhetsbrev, med matnyttig information för dig och ditt företag. 

Vanliga frågor om näringsliv och företagande

Finansiering

Sunne kommun hjälper inte till med finansiering av enskilda privata företag. Däremot kan vi hjälpa dig att träffa en bank eller finansiär som är rätt för just dig. Nedan listar vi finansiärer där du själv kan söka ekonomiskt stöd eller lån.

ALMI

Om du behöver ekonomiskt stöd för att utveckla din idé, starta- eller utveckla ett företag så kan ALMI tillsammans med banken eller annan finansiär hjälpa till med kapital. Läs mer om ALMI på deras webbsida. 

Arbetsförmedlingen

Även arbetsförmedlingen kan hjälpa dig med ekonomiskt stöd och rådgivning, men då riktat till dig som sökt jobb utan resultat. Läs mer om vilka regler som gäller för arbetsförmedlingens starta eget-bidrag. 

Region Värmland

Regionen erbjuder projektmedel och företagsstöd för olika sorters verksamhet som på ett eller annat sätt stimulerar eller utvecklar vårt närområde. Läs mer om vilka olika stöd du kan få via region Värmland.

Företagande för unga och studenter

Drivhuset

Vänder sig till dig som är studerande och som vill starta företag eller utveckla idéer under din studietid. Besök Drivhusets webbsida för mer information.

Ung Företagsamhet

Kallas även UF-företag, och är en utbildningsorganisation som är politiskt obunden och ideell. De utbildar elever i entreprenörskap. Besök Ung Företagsamhets webbsida för mer information.

 

Mark och lokaler

I Sunne kommun finns både kontors- och industrilokaler samt ledig industrimark för nyetablering, och vi förmedlar gärna kontakter mellan privata fastighetsägare. Läs mer om våra lediga lokaler och marker. 

 

Tillstånd

För att starta och driva företag behöver du inte kontakta kommunen. Däremot behöver du anmäla hos kommunen om din verksamhet innefattar till exempel försäljning av tobak och alkohol, eller hanterandet av brandfarligt eller giftigt material. Läs mer om tillstånd och regler och vad som gäller för dig och ditt företag. 

 

Rådgivning på fler språk

IFS Företagsrådgivare är en del av ALMI, de erbjuder personer med utländsk bakgrund hjälp med att starta och få ut företag i Sverige. Deras tjänst finns på flera olika språk.

Läs mer om ALMI och vilka tjänster de erbjuder.