Detaljplaner och områdesbestämmelser

Användningen av mark- och vattenområden samt bebyggelse kan regleras av kommunen genom detaljplaner och områdesbestämmelser. Där den bedömning som görs i en detaljplan som sätter ramarna för framtida prövningar och bygglovsärenden, vilket i sin tur förenklar hanteringen av bygglov.

Detaljplanen reglerar användandet av mark

I detaljplanen regleras hur mark och vatten ska användas, samt hur bebyggelsen ska se ut. En antagen detaljplan är rättsligt bindande. 

Kommunen avgör när en detaljplan ska tas fram, och det görs i enighet med de krav som ställs i plan- och bygglagen (PBL). Innan plan- och bygglagen trädde i kraft 1987 kallades detaljplaner för byggnads- eller stadsplaner. Den första plan som upprättades i Sunne var Stadsplan för Sunne Municipalsamhälle, som kommunen antog 1922.

Ansök om ändringar i detaljplanen

Om du vill göra en ny detaljplan eller ändra en befintlig detaljplan kan du ansöka om planbesked hos kommunstyrelsen, som beslutar om planuppdrag. Du hittar vår ansökningsblankett i dokumentlistan längst ned på den här sidan.

Detaljplanens betydelse

Genom den fysiska planeringen har kommunen möjligheter att styra över hur olika mark- och vattenområden får användas. Bebyggelseutvecklingen regleras av kommunens allmänna ställningstagande i form av olika program eller policyer, översiktsplan, fördjupade översiktsplaner och detaljplaner.

Detaljplaner är, till skillnad mot översiktsplaner, juridiskt bindande till exempel vad gäller byggrätter inom det planlagda området.

Områdesbestämmelser säkerställer översiktsplanen

En kommun kan anta områdesbestämmelser för ett område som inte har en detaljplan, för att exempelvis säkerställa syftet eller den vision som finns med i översiktsplanen. Det kan exempelvis handla om att reservera mark för ett viktigt ändamål eller förbereda inför kommande detaljplanering.