Det kostar ingenting att vaccinera sig. Om någon vill ha betalt handlar det om bedrägeri. Ingen från vården kommer oväntat att ringa upp och kräva att du identifierar dig med din bankdosa eller bank-id, oavsett anledning.

mars 2021 

Varning för bedrägerier kring vaccination

Bedragaren påstår sig från vårdcentralen, från 1177 eller någon annan myndighet som till exempel Folkhälsomyndigheten. Ibland kan det röra sig om ett erbjudande om att få vaccin eller tid för vaccination mot en avgift. Bedrägeriet sker ofta genom att användaren luras att bekräfta sin identitet med bankdosa eller bank-id.

Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19

Om någon vill ha betalt handlar det om bedrägeri.
Ingen från vården kommer oväntat att ringa upp och kräva att du identifierar dig med din bankdosa eller bank-id, oavsett anledning.
Det enda tillfället du kan bli uppringd av 1177 Vårdguiden är om du nyligen varit i kontakt med dem och har en överenskommelse om att 1177 Vårdguiden ska ringa upp dig på nytt. Övrig kommunikation från 1177 sker via sms eller email.

Ta reda på fakta först

Lämna aldrig ut personliga koder, bankid eller inloggningsuppgifter till någon okänd. Klicka aldrig på en länk som du inte vet vart den leder. 
Läs mer om vanliga bedrägerier på polisens sidor