Vill du skänka pengar till välgörande ändamål behöver du kontrollera att pengarna kommer till rätt ställe. Under en kris är det inte ovanligt med bedragare som utnyttjar tillfället för att fylla sina egna plånböcker.

Skänk inga pengar till en organisation som du känner dig osäker på. Var även extra vaksam på mejl och sms med länkar som du ska klicka på.
Ett bedrägeri kan gå ut på att lura engagerade människor till att donera pengar till falska organisationer. Det kan också vara försök för att få dig att lämna ut dina personuppgifter, som sedan kan användas i andra sammanhang.

Tips på säkra mottagare

90-konto

Ge pengar till välkända och välrenommerade hjälporganisationer som har ett sjusiffrigt PlusGiro eller Bankgirokonto som inleds med 90.
90-kontot är en kvalitetsstämpel som talar om för givaren att det är en seriös insamlingsorganisation som står under oberoende kontroll och granskning av Svensk Insamlingskontroll.
Läs mer om 90-konton på: https://www.insamlingskontroll.se/

Idéella organisationer och insamlingar

Här finns till exempel Unicef Sverige, Cancerfonden, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser och Världsnaturfonden WWF, och många andra organisationer som helt eller delvis är finansierade genom gåvor, bidrag och samarbeten.
Läs mer om dessa organisationer på: https://www.givasverige.se/

Donera till privata stiftelser och initiativ

Här kan du själv undersöka om din kontakt är seriös genom att:

  • Se om det finns en trovärdig hemsida
  • Se om det finns kontaktpersoner man kan höra av sig till och få reda på mer information
  • Ta reda på om de är öppna och transparanta och villiga att redogöra för hur de använder sina skänkta pengar