En säljare erbjuder sig att ta bort och kompensera för företagets oanvända SIM-kort. En SMS-signering stressas fram. Den visar sig vara en portering med bindningstid på 36 månader som kostar 20 - 50 000,- att säga upp.

Svensk handel varnar för oseriösa telebolag

Flera företag har blivit uppringda av säljare som i samtalet säger sig företräda Telia.
Ofta påstås det att man upptäckt att företaget har oanvända SIM-kort som de kan hjälpa till att ta bort. Dessutom erbjuds ofta en kompensation för tiden dessa ej nyttjats, men i slutändan så får man en dyr faktura.

Under samtalet med företaget så stressas en SMS-signering fram i tron att man ska få sänkta telefonikostnader. I själva verket har man signerat en portering av företagets telefonnummer till annan operatör. (Portering innebär flytt av telefonnummer från en leverantör till en annan.) Bindningstiden är 36 månader och vid uppsägning tillkommer en slutfaktura på mellan 20 000 – 50 000 kronor.

I flertalet fall blir de drabbade uppringda kort efter att signering skett av någon som återigen säger sig företräda Telia. I samtalet bekräftas det att man blivit lurad och att detta kommer resultera i en kraftig slutfaktura från Telias håll, eftersom man har lång bindningstid kvar på sitt avtal.

Uppringaren rekommenderar en återkoppling till telebolaget. Svaret därifrån bli detsamma, nämligen att det kommer bli dyrt att häva avtalet, det man är villig att göra är ”förhandla” om priset.
Gissningsvis är det samma gärningspersoner som genomför båda samtalen.

Källa: Svensk Handel

Råd från Svensk Handel:

  • Betala inte, ingen portering kommer ske då de inte har någon verklig tjänst att erbjuda!
  • Kolla upp de uppgifter som säljaren presenterar innan du tackar ja till något.
  • Du kan t ex ringa din operatör och fråga om det stämmer att det finns ett samarbete.
  • Be att få alla papper hemskickade till dig så du har möjlighet att läsa igenom allt i lugn och ro.
  • Har du förbundit dig till ett avtal du anser vara vilseledande eller bedrägligt, betala inte utan bestrid fakturan och skicka en kopia av bestridandet till varningslistan@svenskhandel.se

Svensk Handel Varningslista

Varningslistan varnar för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande.
Du hittar varningslistan här