Meddelandet från "din vän" ber dig att skicka ditt telefonnummer. Du får då ett sms med en verifieringskod som ska returneras. Du får veta att du har en vinst att hämta ut, men för att göra det måste du fylla i ditt personnummer.

mars 2021

Varning för bedrägliga meddelanden från Messenger

Meddelandet från Messenger är inledningen på en kedja av händelser där bedragaren kommer över användarens telefonnummer, personnummer och kontot på Facebook, vilket möjliggör vidare brottslighet.

Det går till så här: Från ”en vän” blir du blir ombedd att, via Messenger, skicka ditt telefonnummer. Gör du detta kommer det ett sms med en verifieringskod som bedragaren vill ha skickad tillbaka. Därefter hänvisas du till en webbsida och en påstådd vunnen vinst i en tävling. Här ska ”vinnaren” fylla i sitt personnummer för att få vinsten skickad till sig.

Ta kontakt med vännen du fått det här meddelandet från och upplys hen om att någon använder dennes konto för bedrägliga syften. 

Ta reda på fakta först

Lämna aldrig ut personliga koder, bankid eller inloggningsuppgifter till någon okänd. Klicka aldrig på en länk som du inte vet vart den leder. 
Läs mer om vanliga bedrägerier på polisens sidor