I kris eller krig behöver vi ändra våra matvanor. Köp sådant som du äter i vanliga fall och som uppfyller kraven på bra mat för kriser. Det är viktigt att ha mat hemma för en vecka.

Klimatförändringarna påverkar matproduktionen globalt.

Torka, översvämning och fler skadeinsekter gör att det blivit vanligare att skördar slår fel. Priserna stiger och det kan bli brist på vissa varor. Detsamma om ett land som vi importerar mycket ifrån drabbas av kris eller krig.

Andra matvanor

Kriser och krig innebär att vi måste dra ner på vissa krav och ändra våra matvanor. Vid störningar i matförsörjningen kommer vi inte kunna ha den variation på maten som vi är vana vid. Exempelvis kan tillgången på färska varor bli sämre. Det kan också innebära att mataffärerna bara har öppet vissa tider och att du behöver köa för att köpa vissa varor.

Mat för en vecka

Alla som kan behöver ha mat hemma så att man klarar sig en vecka utan att behöva handla. För din matberedskap är det bra att handla mat som kan förvaras i rumstemperatur, som går snabbt och kräver lite eller inget vatten att tillaga. Utgå från det du vanligtvis äter, så omsätter du det regelbundet och slipper slänga. Du behöver också tänka på att få i dig tillräckligt med energirik mat för att må bra.

Checklista för bra krismat

  • har lång hållbarhet
  • behöver inte kyl eller frys
  • kräver lite eller inget vatten vid tillagning
  • går snabbt att laga, viktigt om du lagar mat på spritkök
  • ger mycket energi. Vid en längre kris är det viktigt att komplettera med nötter och torkad frukt för att få tillräckligt med energi.

Mat härifrån 

Länsstyrelsen har samlat recept för 15 goda och näringsrika rätter tillagade av kriskost. De vill inspirera både hushåll och offentliga kök att ha ett krisberedskapslager som består av svenska livsmedel producerade så nära som möjligt. Det minskar sårbarheten. Här kan du ladda ner din receptsamling!

Här finner du de aktiviteter  du kan delta i  under Krisberedskapsveckan 2022 i Sunne.