I Sverige är vi vana vid värme inomhus och friskt kranvatten. Men det är viktigt att någon gång tänka över och förbereda sig för hur vi skulle klara oss till exempel vid ett långvarigt elavbrott.

Här kan du läsa mer om hur du kan förbereda dig för olika samhällsstörningar, som till exempel: väder, vind, el, vatten, översvämning och bränder. 
Till sidan om Samhällsstörningar

 

Egna förberedelser

Ett sätt att förbereda sig är att tänka igenom vad man behöver ha hemma för att kunna klara sig. Man kan packa en s.k. krislåda med t.ex. mat  med lång hållbarhet, batteridriven radio, vattendunkar, stearinljus och pannlampa.

Krislådan

Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men de flesta av oss kan klara det om vi tänker efter före. Då är det bra att ha en färdig krislåda hemma.

I häftet: "Så här klarar du dig i tre dygn" har vi samlat tips på hur du kan förebereda dig och vad som kan vara bra att ha hemma.

Personlig packning för krislådan

Här finns en checklista som ger förslag på vad du behöver ha i din krislåda för att klara dig om krisen kommer. Det enda du behöver göra är att mata in antal personer i hemmet och hur många dagar du vill lägga upp förråd för.
Här gör du personlig checklista för krislådan

Lista för utskrift av bra att ha hemma, vid krissituation

Kontakt

Mats Jansson
Säkerhetssamordnare
E-post: mats.jansson@sunne.se
Tel: 0565-163 60, 070-24 01 482
Besök: Brandstationen, Villagatan 13
Adress: 110. Räddningstjänsten, 686 80 SUNNE

Råd för hemberedskap

Till webbplatsen MSB - råd till privatpersoner

Här finns också: Podcasts: Om krisen kommerChecklistor: Förbered dig för kris och länkar till mer information om krisberedskap

Här finns råd om vad som är bra att ha hemma och vad du kan göra i förberedande syfte.