Susanne Andersson

Frilansdesignern Susanne Andersson, bördig från Göteborg, bedriver sedan 2018 sin verksamhet Susanneform från sitt hem vid Frykens strand i Öjervik.

Susanne Andersson

Susanne Andersson tycker om att jobba med mönster i organiska former där penselns eller pennans uttryck får synas. Hon skapar sina mönster och illustrationer med akvarell, tuschpenna och fotografi och arbetar med textil, tapet och papper.

Lugnet och naturen

– Jag hämtar mycket av min inspiration från det jag har nära. Lugnet och naturen är en stor del av min inspiration. Här finns former i bladen, vattnet, molnen och grenarna, säger Susanne.

Sommaren 2021 lanserade Susanne tillsammans med Rottneros Park en kollektion av vävda handdukar, löpare och brickor.

– Jag ville bygga kollektionen på ett mönster med en klassisk känsla. När jag ritade mönstret lät jag parkens rosor omringas av pilblad, paradisblommor och hornen från Dianas staty. För att stärka banden till parken, lät jag dess snirkliga initialer titta fram bland bladen. Mitt samarbete med Rottneros Park ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag har så nära dit och tillbringar många soliga dagar där om somrarna.

Susanneform arbetar med kunder som Ekelunds Linneväveri, Borås Cotton, RISE och Decor Maison. 

Masterexamen

Efter att Susanne tog sin masterexamen på HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) i Göteborg började hon jobba som printdesigner på Y. Design Studio och ritade mönster för kunder som Boel & Jan, Jakobsdahl och Svanefors.

– Senare blev jag designer för Gripsholm som innebar att jag tog fram deras kollektioner för hemtextil, det vill säga mönsterformgivning, färgsättning, produktformgivning och trendanalys. Jag medverkade även i att definiera varumärkets nya riktning och jag ritade den nya logotypen. Att arbeta från grunden med många delar var väldigt givande för mig som designer, säger Susanne.

Som frilansdesigner har hon möjlighet att arbeta med flera olika slags projekt, från illustration och mönsterdesign till produktutveckling och grafisk design. 

– Det är ett varierande och lärorikt jobb med många spännande möten. Jag tycker om att utmana mig både kreativt och tekniskt, och med min bas i Värmland samarbetar jag gärna med kunder överallt, såväl i Sverige som utomlands.