Nya Hembageriet

Victoria ”Vickan” Langfoss bär familjeföretaget Nya Hembageriets historia vidare tillsammans med sina bröder Christian och Mikael Nilsson. Det finns få liknande bagerier kvar i Sverige.

Vickan tar emot sina kunder i butiken och småpratar på svenska och emellanåt engelska. Det kommer in stamkunder och sommargäster från olika länder.

Victoria ”Vickan” Langfoss bakom disken.

Allt är sig likt

– Det bästa är den fina kundkontakten. Jag blir rik i hjärtat! Återkommande kunder och sommargäster är som en familj. Folk uppskattar det småskaliga, att allt är sig likt här, säger Vickan.

Familjen Nilsson, Vickans pappa och farmor, tog över Hembageriet på Badhusgatan i Sunne, 1944.

– Farmor hade café och pappa skötte bageriet. Caféet lades ner på 60-talet medan bageriet drevs vidare.

Dekorativ bild

Ett hantverk

Vickan växte i stort sett upp i bageriets omklädningsrum. Efter skolan prövade hon på olika jobb inom kök och hotell. När hennes mamma gick i pension bestämde sig Vickan.

– Jag tog över mammas jobb i butiken och 1996 blev jag och mina bröder kompanjoner. Christian och Micke bakar allt från grunden och är riktiga hantverkare.

På Hembageriet bakas allt från matbröd till finesser. Klosterkakor, siktkakor, sirapslimpor, tekakor, blåbärsbullar och kanelbullar finns alltid. 

– Här finns ingen massproduktion.

Bageriet söker nu med ljus och lykta efter en konditor.

– Vi behöver anställa en person som kan göra ”finliret”. Vi bakar även åt hotell, butiker och cateringfirmor.

Nostalgi

Sommargästerna vill inte att Hembageriet ska förändras.

– Några har handlat av min farmor. Så här finns mycket nostalgi.

Sunneborna uppskattar doften av nybakat i kvarteret på väg till jobbet. Bakandet börjar kl 02.30 och när Vickan öppnar butiken kl 06.30 plingar det snart i dörren.

– Vi stänger tre veckor i augusti, för att vi inte vill jobba jämt som våra föräldrar gjorde. ”När öppnar ni igen”, ropar folk när de får se mig. Då är vi saknade, skrattar Vickan.

Bageriet en reseanledning

Ett yngre par från Tyskland kommer in och köper 40 biskvier varje sommar.

– Killen har hittat sin favorit och åker hit för att få just dom. En annan man åker långväga för att få just våra semlor. Det är roligt och bra för Sunne att vi är en reseanledning.

Vickan är glad över att det startat flera caféer i Sunne på sistone.

– Vi kompletterar och drar åt varandra. Alla gör sin grej. Det är jättebra.