Maria Mikkonen

Maria Mikkonen driver Wermlands Osteopatklinik i Sunne. Hon upplever att det finns ett öppet tänk och nyfikenhet här. Valet av ort föll sig därför naturligt. Osteopati är fortfarande okänt för många.

När Maria var 10 år började hon spela bowling och som junior representerade hon Sverige vid Nordiska Mästerskapen i Finland. Efter återkommande problem med ländryggen tvingades hon sluta. Ryggbesvären fortsatte ändå och Maria sökte hjälp för sin smärta.

– Sjukvården fann inget medicinskt fel. Där var jag nära att ge upp. Fast jag ville ju bli bra!!!

Maria fick då tips om osteopati vilket ledde till regelbunden behandling under tre år.

– Sakta blev jag bättre, vilket betydde allt för mig. Livet återvände, säger Maria.

Marias tillfrisknande ledde till att hon började studera vid Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg där hon tog sin examen 2009. Sedan april 2011 har hon hela norra Värmland som arbetsfält.

– Valet av Sunne har skett av sig själv eftersom det gått bäst här. Jag har också flyttat hit. Här är folk inte rädda att testa nya saker och mina kunder hittar till mig på rekommendationer.

Maria är genuint intresserad av att hjälpa människor. Så som hon själv fick hjälp.

– Det vanligaste problemet folk kommer hit med är ont i ryggen. De flesta struntar nog i vad det är jag egentligen gör, precis som vid ett tandläkarbesök. Allt de vill är att slippa ha ont.

Maria Mikkonen vill i sitt företag förmedla en avslappnad och mjuk känsla. Den som kommer dit får frågor om hur kroppen känns. Ett sätt för Maria att få information och samtidigt öka kundens medvetenhet.

– Jag ber människor att lita på sin känsla och beskriva den. 

Maria kompletterar osteopatin med kost, skaderehabilitering, kinesiologi och föreläsningar. 

– De här teknikerna har jag själv testat och jag lär mig mer hela tiden. Jag är specialist på det muskulära och skelettet och vet hur kroppen ska fungera när den är i balans.

Maria undersöker och behandlar utifrån att hon ställer frågor.

– Ju mer information desto bättre. Jag är detektiv, lägger pussel och behöver svar om personens livsstil, kostvanor, jobbsituation, med mera. Nyfikenhet och lyhördhet för människans behov gör att jag hittar rätt behandling.

Många är fortfarande obekanta med osteopati och vet inte vad de ska förvänta sig.

– Behandlingen får i gång processer i kroppen som den sedan själv tar hand om. Kroppen betraktas som ett sammanhängande system och resultatet av den mjuka behandlingen brukar överraska.