Jörgen Johansson och Anders Westlund

Bråruds Mekaniska AB med sina 17 anställda är ett Sunneföretag inom verkstadsindustrin. Bolaget samarbetar med andra företag som till exempel Frykenmontage och KOY Coating för att få fler jobb till Sunne.
Jörgen Johansson och Anders Westlund äger Bråruds Mekaniska tillsammans med Stockmark.

Sedan i januari 2023 är Stockmark huvudägare, medan Jörgen Johansson och Anders Westlund äger 40 procent och jobbar kvar i företaget med fullt ansvar precis som tidigare.

Företagen hjälper varandra

– Den samverkan vi har med olika företag är fantastiskt bra och vi hoppas på att utveckla det ännu mer. Vi hjälper varandra och specialiserar oss på olika saker vilket är en styrka, säger Jörgen Johansson.

Bråruds Mekaniska grundades 1985 som ”Lars Andersson mekaniska verkstad-A-MEK”. Sedan starten har företaget vuxit och etablerat sig som en leverantör för exempelvis Valmet, Outotec, Wenmec, GL&V, Uddeholm och TetraPak.

– Vi har lång erfarenhet inom tillverkning och bearbetning av komponenter. Många av våra medarbetare har stor erfarenhet och kunskap eftersom de jobbat hos oss länge.

Legotillverkning

Bråruds Mekaniska har en bred uppsättning av maskiner och utför allt från avancerade CNC-fräsningar till svarvning av olika storlekar och material. De utför också svetsning och skärning med olika metoder. De vanligaste materialen de arbetar med är aluminium, plåt och rostfritt stål

– Vi svarvar allt från väldigt små objekt med CNC-styrda maskiner till riktigt stora på upp till sex meter. Vi gör allt på ritning, säger Anders Westlund.

Industriprogrammet viktigt

Industriprogrammet på gymnasieskolan SG/Broby i Sunne är viktig för företagets möjligheter att rekrytera.

– Jobb inom industrin idag ser inte alls ut som det gjorde för några år sedan. Det är viktigt att utbildningen är modern och alltid har en uppdaterad och rättvisande bild av branschen. Vi är också anslutna till IUC Stål och verkstad där vi får tillgång till värdefull kompetensutveckling för våra medarbetare.

Trångbodda

Framtiden för Bråruds Mekaniska ser ljus ut.

– Vi börjar bli trångbodda och vi får ser hur lösningen blir på det, säger Jörgen Johansson och Anders Westlund.

Bråruds Mekaniska har en bred uppsättning av maskiner som fräser, svarvar och svetsar.