Jeanette och Kornelia Engqvist

RisooPrint är en experimentell studio för design, illustration och risotryck. Studion Färg-Labbet drivs av Jeanette och Kornelia Engqvist och håller till i en tegelbyggnad i Sunne från slutet av 1800-talet (gamla Åmbergsskolan) med fantastiska fönster i en inspirerande miljö.

Bild på Jeanette och Kornelia Engqvist

RisooPrint etablerades i Sunne hösten 2018 och är en av få risostudios i Sverige tillsammans med ett par andra i bland annat Stockholm och Malmö.
De flesta har aldrig hört talas om risotryck och blir överraskade när de får veta att det är en miljövänlig tryckmetod utan kemikalier.

– De flesta tycker också om att allt är handgjort och inte massproducerat. Trycket blir unikt och inte så perfekt, säger Jeanette Engqvist.

Vill sprida kunskap

Företaget RisooPrints mål är att sprida kunskap om och ge tillgång till trycktekniken.

– Risotryck är relativt okänt i Sverige och det vill vi ändra på.

Tekniken är lättillgänglig för yrkesverksamma och amatörer likväl som för barn.

– Den har en väldig spännvidd. Du behöver inte kunna teckna. Vissa klipper och gör collage. Andra gör allting digitalt. Risografen är ett verktyg för att utforska sin kreativitet och experimentera med bild, färg och design.

Tillåtande

Jeanette beskriver RisooPrint med orden inkluderande, färgglädje och hållbart - att det är fritt och tillåtande.

– Vi omfamnar det operfekta. Tekniken hjälper en att släppa prestationskravet, eftersom det inte går att planera för hur allt ska bli. Här leker vi oss fram och använder starka färger.

Jeanette och Kornelia är själva formgivare, illustratörer och bildkonstnärer och tar fram  original till broschyrer, affischer, visitkort och annat. Maxformatet är A3. De ger även ut egna och andras produktioner i eget förlag.

Utan prestation

De åker ofta ut och håller workshops exempelvis i skolor och på bibliotek och har kortare och längre kurser.

– Vi har bland annat genomfört ett stort projekt inom Skapande skola för 220 elever i Borås och precis alla var med. Det är fritt och inget krav på att vara duktig på att teckna. Vi tycker om att se hur glada människor blir av att få vara kreativa. De flesta blir inspirerade att göra mer och kommer tillbaka.

Jeanettes dröm och drivkraft i företaget är att ännu fler får lov att uttrycka sig.

– Människor mår bra av att sitta och jobba med sina händer utan prestation. Det är en teknik som ger röst för dem som inte så lätt syns och hörs. Risotryck är ett kreativt verktyg som passar för alla.

Jeanette upptäckte risotryck genom sin dotter som studerat på Konsthögskolan i Oslo.

– Sen åkte jag till Skottland för att lära mig mer och med det kom önskan om att tekniken även skulle gå att jobba med i Sverige. När vi flyttade till Sunne blev det läge för mig att starta upp verksamhet.

Färg-Labbet

I den gamla tegelbyggnaden som de kallar Färg-Labbet finns förutom tryckstudion ett Bed & breakfast och flertal arbetsplatser samt en studentlägenhet.

– Vi vill också hyra ut arbetsplatser, gärna till folk vi kan samarbeta med i projekt. Och ha en Coffice för småföretagare som vill komma hit och jobba ibland. Min önskan är att Färg-Labbet ska vara ett hus fullt av liv.