Makhosi Yafele, kock

Makhosi Yafele, 46, jobbar som kock på gymnasieskolan Södra Viken i Sunne. Köket lagar 800 portioner mat per dag och den serveras även till eleverna på Fryxellska skolan och Östra skolan. – Jag har kul på jobbet och trivs med mina kollegor, vilket är jätteviktigt. En fin extragrej är att få skoja med eleverna och försöka motivera dem som har svårt med sina matvanor, säger Makhosi.

Makhosi Yafele var 25 år när han flyttade från Sydafrika till Sunne. Hans passion var dans och teater och första jobbet i Sunne kommun var en 15 procents tjänst som danslärare på Sunne kulturskola.

– Det jobbet räckte förstås inte och jag blev tvungen att ställa mig frågan ”vad är din nästa grej som du tycker om att göra?”. Svaret blev mat. Jag utvecklade mitt intresse för smaker redan när jag hjälpte min mamma i köket som tonåring.

Matlagningen hittade Makhosi

Makhosi lyssnade på svaret och utbildade sig till kock. Direkt när han var klar kom tillfället att arrendera Tossebergsklättens café och restaurang i Sunne, 343 meter över havet.

– Under perioden i restaurangbranschen började jag även jobba med ensamkommande flyktingbarn i Sunne kommun. Arbetet i restaurangen blev till slut för mycket och jag tappade lust och intresse, så då valde jag att ta paus från maten.

Efter några år lades den kommunala verksamheten för ensamkommande flyktingbarn ner.

– Då hittade matlagningen tillbaka till mig. 2018 blev jag omplacerad och fick jobb som kock på Södra Viken. Jag som var van vid varierade arbetstider trodde inte att jag skulle fixa att jobba 7-16, men det gick bra! Nu tycker jag att det är skönt med rutiner och regelbundna tider.

Möjligheter att påverka

Att Makhosi började jobba på Sunne kommun var från början en slump och nu har han haft kommunen som arbetsgivare i 18 år.

– Arbetsmiljön är jättebra och det finns möjligheter att påverka. Jag ansvarar för specialkost och vegetarisk kost och är med och bestämmer vad vi lagar.

Utmaningen är att allt fler ungdomar har önskekost och att det finns flera som har olika matsvårigheter.

– Vi gör vårt bästa för att hitta variation i kosten, men det är svårt att kunna tillgodose när avvikelserna blir många. När jag började jobba på skolan rörde eleverna knappt grönsakerna, idag är allt fler vegetarianer vilket jag personligen tycker är bra.

Makhosi har kul på jobbet och trivs med tillvaron.

 

Varje dag ska kännas bra

En förändring i jobbet är också större flexibilitet i inköpen för att få ner kostnaderna.

– Menyn bestäms numer utifrån årstid, tillgång och med kortare framförhållning.

Möjligheter till utbildning finns för den som vill utvecklas.

– Jag jobbar för att varje dag ska kännas bra och jag vill alltid göra det bästa. Vår nya chef har med utbildning i sin planering vilket är spännande.

Den digitala framfarten märks än så länge inte speciellt mycket i själva köket.

– Däremot genomför vi digitala småkurser, bland annat kring datasäkerhet. Jag har en tendens att glömma bort datorn och måste påminna mig om att kolla mejl och annan information…

Framtiden spännande

Makhosi tycker att det fungerar bra att kombinera sitt jobb och fritiden.

– När jag kommer hem lagar jag mat och tar det lugnt. Barnen har blivit större, hänger ofta med kompisar och klarar sig själva. Just nu har jag för egen del lagt dansen och musiken på hyllan, men vi får se vad framtiden för med sig. Det är spännande att fundera över.