Tillstånd och regler

Torghandel, gatumusikanter, event och uteserveringar är alla bra exempel på ett levande centrum. Men kom ihåg att du behöver följa vissa regler och i de flesta fall också behöver ansöka om tillstånd.

På våra sidor om tillstånd, regler och tillsyn hittar du information om tillstånd för många olika typer av verksamheter. Längst ned på den här sidan har vi även länkat till andra relaterade sidor där du kan läsa mer om vad som gäller för just dig.

Tillstånd och ansökan

Vid torghandel räcker det med en ansökan till kommunen, läs mer och ansök via länken nedan. Vid framträdanden, evenemang, politiskt aktivitet eller andra allmänna sammankomster ska du utöver ansökan till kommunen också ansöka om offentlig tillställning hos polisen.

Generella regler

Den generella regeln för evenemang eller aktivitet i offentlig miljö är att du behöver respektera din omgivning. En gatumusiker får inte spela för hög musik för länge, en torghandlare får inte störa framkomligheten. I vissa fall räcker det att informera kommunen innan, och i andra fall behöver du söka tillstånd.