Karina Johansson är född 1969 och bor i Sunne, där hennes mysdeckare också utspelas. Vid sidan av författandet målar hon stadsmiljöer från förr och arbetar som reporter på Fryksdalsbygden. Hennes senaste bok, Resan tillbaka (2017) tog Sveriges bokbloggare med storm. I december skrev Karina kontrakt med Hoi förlag och i augusti planeras hennes nya deckare Pengabrevet ges ut.

Inga-Britta Sundqvist är en av landets mest lästa fackboksförfattare med flera böcker om vegetarisk matlagning och hälsa bakom sig. Numera arbetar hon främst som uppskattad föreläsare, konsult och lärare inom kost, hälsa och näringslära. Hon har även utbildat skolkökspersonal och handledare i vegetarisk matlagning.

Inga-Britta Sundqvist har varit vegetarian sedan 12-årsåldern och är en livsnjutare som lever som hon lär bor på landet, odlar och är självförsörjande med grönsaker.

Bodil Tingsby är producent och manusförfattare bakom filmen Emelie: Sveriges främsta författare. Emilie Flygare Carlén, 1807-1892, var sin tids främsta författare – mest läst, flitigast översatt och bäst betald. Förankringen i folklivet, det mustiga berättandet och drivet i hennes historier inspirerade ingen mindre än Selma Lagerlöf. Det finns det bevis för, bland annat i filmen. Och det blev också Selma som gick om henne i antalet sålda böcker.

Varifrån kom Emilies styrka? Hur orkade hon komma igen efter kritikerstormar och sitt sista barns död?

Per Holknekt har ett gränslöst arkiv av upplevelser och erfarenheter i livets ljus och mörker, erfarenheter som saknar motstycke. Han har gått från slott till koja, från gatan till Nasdaq. Han var den komplexfyllde pojken från Dalarna som blev skateboardstjärna i Kalifornien. Han var entreprenören som grundade stilbildande butiker och skapade klädmärket Svea. Han var mannen som förlorade allt. Utblottad och hemlös började Per sin tuffa kamp mot ett mångårigt alkoholmissbruk. Han reste sig, grundade Odd Molly, blev mångmiljonär och levde livet. Tills alkoholen fick honom i sitt grepp igen. En ny kamp inleddes, och ett nytt liv. Hösten 2013 klev han ut från Odd Mollys kontor för sista gången.

Martina Haag är skådespelerskan som sadlade om och började skriva vid 39 års ålder, 2003. Första krönikesamlingen Hemma hos Martina kom 2004. Därefter kom debutromanen Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra). Romanen Det är något som inte stämmer blev utsedd till Årets bok under Bokmässan 2016. Hennes senaste bok Livet går så fort. Och så långsamt. är en roman om hur man formas som person, om de där händelserna i livet som är avgörande för vem man sedan blir.

Sunnebördige Johannes Klenell har tidigare varit förläggare på serieförlaget Galago, som de senaste tio åren varit ett drivhus för några av vår tids bästa samhällskritiker. Hans debut Det fria ordet från 2017 har fått lysande recensioner i bland annat Aftonbladet, DN, Barometern och Värmlands folkblad. Det fria ordet är en satirroman om människor som vill väl men står handfallna inför samhällets förändring. Det är en situationskomedi med drag av tv-serien ”The Office”, som utöver att vara hejdlöst rolig bjuder på skarpa analyser av den politiska utvecklingen under de senaste tio åren.

Fredrik Apollo Asplund gjorde succé på Stadsteatern med sin enmansföreställning "Det här är min historia". Nu har han skrivit en personlig, dråplig, kärlekstörstande, dansant, galen, sökande och ömsint bok om sitt liv i ytterligheternas förlovade land, som visar att allt är möjligt, bara du vet vad du vill. Fröding gick aldrig på bögklubb i Damaskus är en personlig, dråplig, kärlekstörstande, dansant, galen, sökande och ömsint bok om sitt liv i ytterligheternas förlovade land som visar att allt är möjligt, även för en pojke från de värmländska skogarna! Boken har blivit fantastiskt hyllad och omnämnts i flertalfaet tidningar.

Bengt Berg betraktar världen som sin hembygd och uppskattar att leva och verka i ett landskap präglat av tystnad och en vild natur, men han hämtar mycket av sin inspiration från andra människor och kulturer fjärran från hans egen nordiska provins. Han har kallats för en allvarlig humorist, som blandar vardagliga intryck och upplevelser med ett globalt tänkande. Hans dikter är ofta kryddade med lika delar överraskning och igenkännande.
En av Bengt Bergs diktböcker heter ”Handelsresande i nordiskt vemod”, ett epitet som han själv fått bära.

Peter Englund innehar stol nummer 10 i Svenska Akademien och är filosofie doktor och docent i historia. Han har nyss avslutat verket Stridens skönhet och sorg som han arbetat på sedan 2014. Stridens skönhet och sorg går igenom första världskriget år för år, från 1914 till 1918. Anna Nordlund är litteraturvetare och lektor vid Uppsala universitet och har en bakgrund som journalist. Hon har i många år forskat om Selma Lagerlöf och gett ut flera böcker om Selmas författarskap, varav den senaste kom i höstas. Tillsammans kommer de samtala om Selma, kriget, freden och den värld som väntade.

Anna Laestadius Larsson har lång erfarenhet som journalist från bland annat Aftonbladet. Hon har även varit redaktör och redaktionschef vid både magasin, som Amelia och M-magasin, och ett stort antal tv-program såsom Melodifestivalen, Vi i femman och dokumentärserien Lite stryk får dom tåla. Dessutom medverkade hon under många år som kolumnist i Svenska Dagbladet. Förutom den kritikerrosade och älskade trilogin Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan om Hedvig Elisabeth Charlotta har hon skrivit romanen Hilma om konstnären Hilma af Klint. 2019 utkom Kurtisanen, den fristående fortsättningen på Barnbruden-trilogin.

Maria Ahlsén har en bakgrund inom medicinsk forskning. Hon har skrivit en licentiat- och en doktorsavhandling som handlar om bland annat diabetes, sockeromsättning, muskler och träning. Genom att utgå från vad forskning säger berättar Maria Ahlsén vad vi behöver och inte behöver för att uppnå bättre hälsa. Hennes senaste bok risk utan flum varvar praktiska åtgärder med information om vad som händer med en kropp som aktiveras och får bättre mat. Vad händer när en muskel får signalen att dra ihop sig och varför är det så nyttigt? Vad gör vår tarmflora och hur får vi den att blomstra? Varför ser livsmedelsrekommendationerna ut som de gör?

Arne Müller är programredaktör och journalist vid Västerbottensnytt, SVT i Umeå. Han bevakar bland annat utvecklingen inom den svenska gruvindustrin ur ett miljöperspektiv. År 2016 vann han Föreningen Grävande journalisters pris Guldspaden. I sin senaste bok Stockholm, städerna och RESTEN fortsätter Arne Müller att blottlägga och analysera de mekanismer som styr utvecklingen bort från landsbygd och till de stora städerna. Han går tillbaka till regionalpolitikens början och dissekerar de beslut som tagits av Sveriges regering och riksdag fram till idag. Han visar att inte ens stora städer som Umeå går säkra i framtiden, när allt större delar av Sverige töms på service och människor.