På de här sidorna har vi sammanfattat och länkat viktig information om särskolan för att du som förälder ska kunna ta del av särskolans olika styrdokument och vilka vägar som finns för studier och arbete.
Särskolan ska ge elever med intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) och som inte bedöms nå grund- och gymnasieskolans kunskapskrav möjlighet att ta del på lika villkor i samhället. Särskolan erbjuds även elever som har fått en betydande och bestående hjärnskada och som bedöms inte kunna nå kunskapskraven för respektive skolform.
Särskolan är en egen skolform
Särskolan är en egen skolform och har andra kunskapskrav än grundskolan och gymnasiet. Undervisningen styrs av skollagen, skolförordningen, läroplan och timplan.
Utbildningen utformas enligt grund-och gymnasiesärskolans läroplaner och är individuellt anpassad för att varje elev ska kunna växa i sina kunskaper. Eleverna som går i särskolan får ett ökat stöd i form av mindre undervisningsgrupper och längre tid till att befästa sina kunskaper och att utvecklas.
Grundsärskola
För elever i årskurserna 1 till 9 finns den obligatoriska skolformen grundsärskola och ska ligga till grund för fortsatt utbildning.
För elever som inte klarar grundsärskolans ämnen erbjuds grundsärskolan med inriktning träningsskola där läroplanen bygger på ämnesområden.
För att kunna gå i grundsärskola måste hemkommunen fatta ett beslut om mottagande i särskola.
Läs mer om Mottagande i grundsärskola här
Gymnasiesärskolan är en frivillig skolform
Efter avslutad grundsärskola kan ungdomar med en intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning)kan välja program i gymnasiesärskolan. Innan eleven söker till en gymnasiesärutbildning måste hemkommunen fatta beslut om mottagande i gymnasiesärskolans målgruppstillhörighet.
Läs mer om gymnasiesärskola här
Efter avslutad gymnasiesärskola
Gymnasiesärskolan ska ge möjlighet till vidare studier eller arbetsliv där eleven kan utvecklas i sin egen takt. Ibland sker det med stöd av andra enheter som Försäkringskassan eller LSS.
Det är viktigt att få prova på olika aktiviteter i samhället som man kan ägna sig åt på sin fritid som hobby eller föreningsliv.
Särskild utbildning för vuxna
Vuxna med intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) eller förvärvad hjärnskada har rätt att delta i särskild utbildning för vuxna från och med andra kalenderhalvåret det år hen fyller 20 år.
Läs mer om Särskild utbildning för vuxna här
Vem får gå i särskolan?
Innan en elev får börja i grund -och gymnasiesärskolan måste hemkommunen och skolan göra en utredning som innehåller fyra bedömningar som ska fastställa att eleven tillhör särskolan målgrupp. Eleven måste ha en fastställd diagnos intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) och bedöms inte kunna nå grundskolans kunskapskrav. Det gäller även elever som har en betydande och bestående hjärnskada och som inte bedöms klara grund-och gymnasieskolans kunskapskrav.
Om utredningen visar att eleven har rätt till särskola kan elevens vårdnadshavare välja om eleven ska mottas i särskolan. Hemkommunen kan om det finns synnerliga skäl motta eleven i särskola utan vårdnadshavares samtycke.
Läs mer om Mottagande i grund-och gymnasiesärskola på skolverket.se
Läs mer om Mottagande i särskolan här