Sunne har allt det vi vill ha
Karl, Sylvie och Elynn bodde i karantän i Sunne i början av pandemin.
– Det var så härligt att vara här. Då kände vi väldigt tydligt att vi ville flytta från stan.
Fick drömjobbet
Karl är grafisk designer. Han fick snabbt jobb på Embracer Group som kommunikationsstöd till spelutvecklare. Där får han även nytta av sina språkkunskaper i svenska, franska, spanska, engelska och portugisiska.
– För mig är det drömjobbet. Kan inte tänka mig något bättre, säger Karl, som kan jobba mycket på distans.
I samma veva dök möjligheten att köpa huset nära skid- och cykelanläggningen Sunne Ski & Bike.
– Karl fick nytt jobb och skaffade hus inom tre veckor. Det blev starten på ett nytt, spännande liv för oss, säger Sylvie.
De fick tillgång till huset i november. Eftersom det värms upp med ved blev det bråttom att flytta in så att inte ledningarna skulle frysa sönder.
Minne för livet
Sylvie åker fortfarande till Bryssel med jämna mellanrum för att jobba och avsluta försäljningen av lägenheten.
– Det tar tid att sälja och städa ur. Samtidigt jobbar jag en del på plats i Europaparlamentet med radio- och tv-sändningar, content och organisation.
Inför flytten till Sunne packade de bilen full med möbler och saker. På båten, under Elynns första roadtrip, tog hon sina första steg.
– Det var dessutom min födelsedag så det blev väldigt speciellt och något vi alltid kommer att minnas.
Covid-19 har visat att det går mycket bra att jobba på distans.
– På sikt är min plan att ändå avsluta jobbet på Europaparlamentet och starta eget med voice-over (dubbning) på franska. Jag vill åtminstone testa eftersom det är något jag drömt om.
Karl och Sylvie är jätteglada över flytten till Sunne, inte minst för Elynns skull.
– Förskolan Bengster är fantastisk. Jag älskar att de frågar hur Elynn vill ha det, inte att hon ska anpassa sig efter färdiga regler. Hon trivs verkligen där, säger Sylvie.
Somrarna i Sunne
Karl och hans ursprungsfamilj tillbringade somrarna i Ivarsbjörke och Mallbacken, två små byar i Sunne. Om det skvallrar en oväntad värmländsk dia-
lekt som dyker upp emellanåt.
– Mamma och pappa är uppväxta här och de pratade svenska med mig när jag var barn. De gifte sig som 19-åringar och flyttade till Kanada och senare till Belgien innan de flyttade tillbaka till Mallbacken i Sunne. Varje sommar bodde vi här i 2 månader, jag spelade fotboll i Lysvik och fick kompisar, berättar Karl, som tydligt känner sina värmländska rötter.
Han gick i skolan i två veckor med sina kompisar innan familjen åkte tillbaka till Belgien när skolan började där.
– Jag var avundsjuk på att de hade slöjd på schemat och sportade så mycket på fritiden. Alla verkade tycka det var kul i skolan här. I Belgien hade vi åtta timmars skola och två-tre timmars hemläxa varje dag. Det är mycket mer avslappnat här och jag tror i slutändan att barnen lär sig lika mycket.
Värmlänning i själ och hjärta
Karl upplever att de landat på rätt plats i Sunne.
– Jag är värmlänning i själ och hjärta och känner mig så hemma. Jag gillar mentaliteten, den svenska skolan och att mina föräldrar finns i närheten. Min tanke var att vi skulle hjälpa dem eftersom de blir äldre, men det är mest de som hjälper oss med att passa Elynn.
Karls tidigare jobb innebar många resor, bland annat till Brasilien.
– Många platser är vackra, men det är till Sunne jag längtat. Till naturen, skogen, årstidernas variation och enkelheten. Vill vi åka skidor så bor vi precis bredvid skidbacken, vill vi spela golf så kan vi göra det när som helst när det är säsong.
Sylvie lär sig svenska på SFI.
– Jag pratar svenska så mycket jag kan och det blir sakta bättre. Alla är bra på engelska här och vill vara så snälla, så ibland är det faktiskt svårt att få tillfälle att prata svenska.
”Här har vi det fantastiskt”
Vännerna från Belgien kommer gärna på besök och Karl och Sylvie upptäcker Sunne tillsammans med dem.
– Vi turistar fast vi bor här, det är jätteroligt. Vi har också fått nya, ovanliga saker att göra på helgerna, som att stapla ved och jobba i trädgården.