Tommy Gardsten, arbetsledare
– Jag är helt säker på att vi på vaktmästeri har en av kommunens bästa arbetsplatser. Alla ställer upp för varandra. Det är en fröjd att jobba tillsammans och det krävs mycket för att jag ska byta jobb, säger Tommy.
Ingen dag den andra lik
Han är arbetsledare för vaktmästeri liksom för personalen i ishallen och Kolsnäs motionscenter.
– Ingen dag är den andra lik. Vi löser problem och det kräver kreativitet. Vi har ett serviceinriktat jobb där vi möter invånare, elever och personal, vilket är roligt.
Drömyrke vara räddningsledare
Tommy har även ett uppdrag som räddningsledare inom räddningstjänsten. Det innebär att han är chef över gruppen som åker ut på larm.
– Jag har så kallat taktiskt ansvar, vilket kan handla om att bestämma hur vi klipper upp en bil eller var vi ska skicka in rökdykare. Jag har också ett arbetsmiljöansvar och ska se till att personalen utför ett farligt jobb utan att ta risker.
Att vara deltidsbrandman i kombination med det ordinarie jobbet fungerar fint.
– Det är fantastiskt bra. Från början ville jag jobba inom ambulans och läste därför till undersköterska. Vägen tog jag via räddningstjänsten och där blev jag istället mer lockad av att bli brandman. Jag ser det som en ynnest att jag får jobba med mitt drömyrke.
Tommy i sin roll som räddningsledare.
Utvecklingsmöjligheter i kommunen
Tommy gled in på vaktmästeri när han jobbade på Gunnerudsgårdens HVB-hem (vård och behandling på ett boende inom socialtjänsten) i Östra Ämtervik, Sunne.
– Det är en styrka i en kommun, att det finns så många olika arbetsuppgifter och möjligheter att utvecklas. Jag började jobba inom äldreomsorgen, kom sedan in på vaktmästeri och har nu ett jobb som ledare där jag får fatta egna beslut och är involverad i stora frågor.
Idag leder han 15 personer inom vaktmästeri.
– Här kan vi forma vårt arbete som vi vill och har stor frihet under ansvar. Av praktiska skäl är vaktmästarna uppdelade på olika områden. Vi undviker ensamarbete av säkerhetsskäl och för effektivitet och trivsel.
Vaktmästarna hjälper till vid olika event i kommunen.
– Vi gör praktiska saker vid ett event. Vi är också delaktiga i att utveckla vardagen för Sunneborna och föreningslivet, exempelvis med skidspår och elljusbanor.
Roligt göra nytta för andra
Den största utmaningen i jobbet är viljan att hjälpa till samtidigt som resurserna inte alltid räcker.
– Prioritering är svårt. Alla behöver hjälp och vi förstår behoven. Så det gäller att kunna vara nöjd med att göra saker tillräckligt bra.
De mest belönande aspekterna av att arbeta i kommunen är positiv feed-back.
– När verksamheterna i kommunen kan fortsätta sina jobb tack vare våra insatser känns det bra. Det kan handla om att laga en duschslang på ett äldreboende eller se till att ishallen är i drift. Vi löser problem och gör nytta.
Tommy Gardsten har jobbat i Sunne kommun i snart 20 år och rekommenderar arbetsgivaren.
– Det finns så mycket att välja på. Allt är möjligt och det är upp till dig själv hur mycket du vill utvecklas. Jag trivs med att få göra något för andra, kunna påverka någons vardag. Vi kan göra skillnad för varje kommuninvånare och vi har skola och föreningsliv nära oss. Vi jobbar med vår framtid och det är väldigt inspirerande.