Kjell-Åke, lärare
I åtta år har Kjell-Åke varit lärare för elever som går anpassad gymnasieutbildning i Sunne kommun. I hans läraruppdrag ingår också en kurs i jakt. Den kan eleverna som går skogsbruk eller transport på SG/Södra Viken välja. När ungdomarna på anpassad gymnasieutbildning är med på jaktkursen är de med på samma villkor.
– Alla är inkluderade, vilket är givande åt alla håll. Lärarna på skolan jobbar ofta med att lägga in teori i det praktiska. Fäller vi träd så blir det matematik och vi kan prata engelska samtidigt. Inlärningen går lättare så.
Känner tillit
Kjell-Åke tycker alltid att det är roligt att gå till jobbet. Han upplever Södra Viken som en stor familj.
– Vi löser allt och alla hjälper alla. Jag trivs så otroligt bra, både med arbetskamrater och chef. Att känna tilliten från både ledning och arbetskamrater är fantastiskt. Att ha en chef som alltid backar upp en är värt enormt mycket.
Minns hur det är att inte kunna
Kjell-Åke har möjlighet att förkovra sig med utbildningar utifrån behov.
– Det har aldrig varit några problem att fortbilda sig. Jag jobbade som svetsare när jag ”halkade in” i skolans värld som 40-åring. På en kurs fick jag tillfälle att berätta för eleverna om mina jakter i Kanada och de satt som ljus. Efter det fick jag frågan om jag ville börja jobba med ungdomar på Stjerneskolan i Torsby och i samband med det började jag studera.
Om någon tidigare hade sagt till Kjell-Åke att han skulle komma att utbilda sig till gymnasielärare hade han skrattat.
– Jag lärde mig inte läsa och skriva förrän på äldre dar och nu har jag gått på universitet. En fördel för mig i skolan är att jag minns hur det är när man inte kan. Som lärare gäller det att förstå hur eleven lär sig bäst. Under resans gång ser jag vad eleven har fallenhet för och kan hitta den inlärningsteknik som passar. Det kan vara ett riktigt detektivarbete. Min svetslärare lärde mig exempelvis att stava genom att skriva med en krita på golvet.
Praktiskt lärande
Jakt är Kjell-Åkes stora intresse som han alltså har möjlighet att jobba med på skolan. Två-tre helger varje kurs åker han i väg med eleverna på jakt.
– Det är otroligt lärorikt att få jaga ihop med lokala jägare dit vi åker. Där lär sig eleverna att jakt inte har någon åldersgräns. De får lära sig etik på plats i skogen, om viltet, sjukdomar på viltet, säkerhet, att hantera teknisk utrustning, utöva praktisk jakt och ta till vara på kött.
Att umgås med ungdomar gör att Kjell-Åke ”inte hinner” bli gammal. Han blir heller aldrig mätt på att se deras utveckling och framsteg.
– Går inte beskriva med ord när du ser att eleverna har förstått och klarar uppgiften de fått. Vi kanske har hållit på i månader med något och plötsligt trillar polletten ner. Det är lika fantastiskt varje gång.
Tjejernas förhållningssätt gör alla bättre
Det finns inte en dag som inte Kjell-Åke själv lär sig något av eleverna.
– Ungdomarna har lätt för all teknik och den utvecklingen står aldrig still. Det är också värdefullt att vi får in så mycket tjejer i branschen. De gör ett fantastiskt jobb och har ett förhållningssätt som gör alla bättre.
Naturlig medicin
Att vistas i skogen beskriver Kjell-Åke som naturlig medicin.
– Södra Viken är som en oas nära skogen. Där laddar jag batterierna. Får jag inte komma till skogen en dag känner jag abstinens. Så i skogen håller jag till så mycket jag kan både på jobbet och på fritiden.
En annan medicin som Kjell-Åke pekar på är humor.
– Med humor kan man vända det mesta till något positivt. Det finns inget härligare än att få skratta med ungdomarna. Skrattet är också jätteviktigt i arbetslivet. När man kan se det roliga, underlättar vi för varandra. Jag kan lova att vi skrattar varje dag!
Landsbygdens rötter
Kjell-Åke är också komiker med artistnamnet Kjell-Åke i Myra. Han har gjort flera turnéer och en ny är på gång. Den har fått namnet ”Metbäcken – byn bortom landsbygden”.
– Namnet kommer från det skådespelaren Tomas von Brömssens sa i en intervju i SVT där vi båda var med. Han sa just att mitt hus i Metbäcken ligger bortom landsbygden. Jag har aldrig hört något så fint. Jag tycker att det är viktigt att hålla sig kvar i landsbygdens rötter. Utan landsbygden skulle hela Sverige stanna.