Helena Frykestam, sjuksköterska
Helena möter blandade åldrar, de flesta äldre, i jobbet som sjuksköterska. Det finns också en spänning i att inte riktigt veta hur dagen ska se ut.
– Det är roligt att få vara gäst hemma hos folk. Att få möta människor i deras egen miljö – få hjälpa dem bibehålla sin vardag hemma – är fint med hemsjukvården.
Fritt och ansvarsfullt
Helena startar dagen från nyrenoverade Selmagården i Sunne där hon möter sina kollegor. Jobbet som sjuksköterska är fritt och innebär samtidigt mycket ansvar.
– Det är skönt att ha bra kollegor som stöttar på alla sätt. Vi samarbetar och hjälper varandra. Det blir en hel del ensamjobb som tar ett tag att vänja sig vid, så kollegorna betyder mycket.
Studerar och jobbar
Helenas arbetsområde är Lysvik, i nordöstra delen av kommunen. Just nu studerar hon vidare till distriktssköterska och är inne på tredje kursen. Helena skaffar sig ett brett kunnande, vilket är viktigt för att göra rätt bedömningar.
– Under studierna jobbar jag halvtid och lägger 25 procents egen tid. Vi har möjlighet att studera på 25 procents betald tid. Det är jättebra att arbetsgivaren stöttar oss som vill läsa vidare. Vi får också litteratur betald.
Kommunen erbjuder även interna utbildningar.
– Vi får anmäla oss till fortbildningar och uppmuntras till att söka specialistutbildning. Vi täcker upp för varandra för att det ska fungera i vardagen. Det finns olika möjligheter och alternativ.
Växla arbetsplats
Under några år jobbade Helena på särskilt boende i Sunne kommun.
– Det finns möjlighet att jobba inom olika delar i kommunen, både särskilt boende och hemsjukvård/funktionsstöd. Det är en fördel att kunna växla arbetsplats där det finns behov.
Viktigt att alla gör lika
Olika nationaliteter jobbar i den viktiga gruppen baspersonal.
– Det funkar bra. Vi har en rutin för delegering där alla genomgår samma utbildning. Personalen delegeras av ansvarig sköterska för det område som medarbetaren ska jobba i. Vi har ett öppet klimat, pratar och frågar hellre en gång för mycket.
Hemtjänstgrupperna utgår också från Selmagården.
– Det är bra att de finns nära. Kommunikation är superviktigt. Vi går alltid noga igenom vad som ska göras, eftersom det är viktigt att alla gör lika.
Det har varit många pensionsavgångar under en period, vilket gett några tuffare perioder med tillfälliga vikarier.
– Vi trivs så bra tillsammans och löser det som uppstår. De personer som har mycket erfarenhet lotsar och stöttar på ett fantastiskt sätt. Ibland kan det innebära svåra prioriteringar.
Samordnar insatser
Kunderna är så tacksamma för att hemsjukvården kommer hem till dem.
– Jag önskar att vi kunde göra ännu mer bra saker. Vi vet att vi kan vara höjdpunkten på dagen för många av dem vi besöker.
Kommunerna vårdar idag människor som är sjukare än tidigare eftersom sjukhusen har färre vårdplatser. Tidsbristen är den stora utmaningen.
– Vi har ofta kontakt med vårdcentralen för att samordna och få flöde i insatserna. Det är viktigt att vi samverkar så bra som möjligt för att ha en god patientsäkerhet.
Digitalisering underlättar
Den administrativa delen av jobbet blir alltmer digital. Sjuksköterskorna slipper papperssignering för medicinering och baspersonalen ser vilka läkemedel varje kund ska ha och anger i systemet när medicinen getts.
– Såromläggningar finns också dokumenterade i ett digitalt system. Dörrlås och läkemedelsskåp är digitala. Det är superlyxigt och både underlättar och kvalitetssäkrar.
Bra arbetstider
Helena tycker att arbetstiderna är bra och fungerar ihop med familjelivet.
– På fritiden spelar jag och familjen golf och vi stöttar sonens aktiviteter som är hockey, innebandy och tennis. Vi har också en baby att ta hand om.
Helena rekommenderar jobb i Sunne kommun.
– Det är superbra. Om jag skulle ge ett råd till någon som är ny på jobbet så är det att gå med olika sköterskor och se hur de jobbar. Se så mycket som möjligt och gör saker själv när de erfarna är med. Våga tro på den kunskap du har, säger Helena.