I Sunne finns det och har funnits många välkända kulturpersonligheter. På denna sida presenteras några av dem.

En anekdot:
1986 tilldelades Astrid Lindgren Selma Lagerlöfs litteraturpris med motiveringen att hon var "en nydanande sagodiktare och gestaltskapare i den stora nordiska berättartraditionen". När Astrid kom till Sunne för att hämta priset berättade hon att det var när hon åkte med Fryksdalsbanan och såg de vackra vyerna i Fryksdalen som hon fick impulsen till "Bröderna Lejonhjärta". Nu visste hon hur det såg ut i Nangijala.

Anders Fryxell

1795 - 1881
Kyrkoherde och historieskrivare.

Anders Fryxell föddes 1795 i Edsleskog i norra Dalsland. Hans far var kyrkoherde och härstammade från en gammal värmländsk bondesläkt. Anders skickades till Karlstad för studier. Därefter fortsatte han till Uppsala. Fram till år 1836 befann han sig i Stockholm. Där jobbade han bland annat som lärare. Han grundade den Wallinska flickskolan, som var Sveriges första skola för flickor.

Han var mycket intresserad av Sveriges historia. I november 1823 började han skriva boken "Berättelser ur Svenska historien till ungdomens tjänst". Han arbetade med detta mästerverk till 1879 då den fyrtiosjätte och sista delen gavs ut.

År 1836 återvände Anders Fryxell till Värmland. Där efterträdde han sin farbror Axel Fryxell som kyrkoherde i Sunne.

Anders Fryxell lyckades 1859 genomdriva inrättandet av en Högre Folkskola (den första i landet) i Sunne. Han skrev texten till "Värmlandsvisan", där han förklarar sin kärlek till fädernebygden. "Värmlandsvisan" ingår i sånglustspelet "Värmlandsflickan" som Anders Fryxell skrev 1819.

Ledamot av Svenska Akademin 1840-1881.

Källa: Anders Fryxell och hans historieverk av Daniel Toijer, Ystad 1967. Tidningen Fryksdalsbygen, 1994.

Anders Fryxells biografi

Selma Lagerlöfs tal vid avtäckandet av A Fryxells byst utanför Sunne kyrka.

Nathan Hedin

1880 - 1969

Josef Nathanael Hedin föddes i Norra Råda i Värmland den 19 mars 1880. Han var son till handlaren och skomakarmästaren Per Fredrik Hedin och hans maka Maria Margareta född Svensson.

Redan i mycket unga år blev han föreståndare för en kooperativaffär och 1910 kom han till Rottneros där han startade en egen affär. År 1925 flyttade han till Sunne och den nybyggda fastigheten Köpmangården, en byggnad som på den tiden jämfördes med Mårbacka. Där skrevs bland annat "Nathan var en högt betrodd Sunnebo och solid köpman, som njuter välförjänt otium i ett hus så ståtligt, att det nästan kan konkurrera med Mårbackas manbyggning".

Nathan hade många förtroendeuppdrag och var med i många föreningar. Bland de föreningar som låg honom varmast om hjärtat var Sveriges Köpmannaförbund, Värmlands Hemslöjd, Värmlands Hembygdsförening, Värmlands Museum, Värmlands KFUM och Sunne Hembygdsförening. Den sistnämnda föreningen var han med och stiftade och var ordförande i under många år.

År 1930 tilldelades han Sveriges Köpmannaförbunds Förtjänsttecken och 1939 blev han riddare av Vasaorden. Han omsatte sina kunskaper i ett flertal böcker, bland annat i "Allmogeurmakeriet i Värmland", "Från lussemorgon till knutkväll", "En värmlänning berättar", "Fryksdalsprofiler" och "Från vägarnas och viddernas Värmland". Han skrev även i tidningar och tidskrifter. År 1943 utgav han, tillsammans med J. Ejderstam och Eri Nygren, det unika verket "Bilder ur lanthandelns historia".

Selma Lagerlöf

1858 - 1940

Selma Lagerlöf föddes den 20 november 1858 på Mårbacka i Sunne. Här växte hon upp och bodde tills hon 1882 åkte till Stockholm för att utbilda sig till lärarinna.

Selma Lagerlöf hade stora litterära framgångar med bland annat "Gösta Berlings saga", "Jerusalem" och "Nils Holgerssons underbara resa". Hon var ledamot av Svenska Akademien mellan åren 1914 och 1940 och fick Nobelpriset i litteratur 1909.

Efter faderns död måste gården Mårbacka säljas och gick då ur släktens ägo. Selma lyckades dock återköpa gården. Manbyggnaden var då ännu det gamla rödmålade engångshuset från 1700-talets slut, där hon hade bott med sina föräldrar. Hon lät bygga om huset och under åren 1921 - 1923 tillkom den nuvarande byggnaden efter ritningar av G. Clason. I detta nya hem bodde författarinnan ända till sin död.

Läs mer om Selma Lagerlöf och hennes Mårbacka

Ida Sahlström, "Fryksdalsmora"

1871 - 1963

År 1906 lämnade Ida Sahlström, som i framtiden skulle få stor betydelse för Sillegården i Västra Ämtervik, sitt hem i Utterbyn i Torsby. Hon flyttade till Stockholm, där hon gifte sig med fryksdalingen August Nilsson. Som historieberätterska på Skansen blev Ida vida känd som Fryksdalsmora.

År 1915 köpte familjen Nilsson Sillegårds Brunns varmbadhus. Där byggde de en restaurang i fornnordisk stil. Fryksdalsmoran serverade mat och berättade historier samtidigt som hon fortsatte med sin vävning. Hennes mattor och gobelänger har ställts ut i bland annat Paris, London och New York.

Göran Tunström

1937 - 2000

Prästsonen Göran Tunström växte upp i Sunne, men föddes 1937 i Borgvik, Grums kommun. Hans barndoms Sunne gav inspiration till hans böcker. Han hade akademiska studier från Uppsala och Göteborg bakom sig.

Trots att Göran under längre perioder vistades utomlands låg hans författarskap kvar i Sverige och Sunne. Hans första verk "Inringningen" utkom 1958. Efter denna bok skrev han ett stort antal böcker. Den mest kända är "Juloratoriet", som skrevs 1983 och blev film 1996.

Han blev belönad med priser som Nordiska rådets litteraturpris, Litteraturfrämjandets stora romanpris och Selma Lagerlöfsstiftelsens litteraturpris. Med romanen "Berömda män som varit i Sunne" fick han 1998 det prestigefyllda Augustpriset.

Göran Tunström var vid sin död bosatt i Stockholm.

Nils Olsson

1846-1913
Donerade en av Sveriges bästa myntsamlingar till Sunne kommun. Mynten är från 1300-talet och framåt.

Nils Olsson föddes 1846 och växte upp i Södra Sånebytorp – mellan Sunne och Västra Ämtervik. Han var av gammal fryksdalssläkt som i fem generationer ägnat sig åt urtillverkning. Nils Olsson valde dock en annan bana. På 1870-talet flyttade han till Göteborg där han arbetade som förman vid Bark & Warburgs snickerifabrik. Han drabbades dock av sjukdom och han lär ha förföljts av detta under lång tid.
Sannolikt var det sysslolösheten efter att han tvingats ge upp sitt arbete som gjorde honom till hängiven myntsamlare. Han ska under många år ha offrat alla sina sparslantar på myntsamlingen.
Nils Olsson förolyckades vid en spårvagnsolycka 1917.

I sitt testamente, som upprättades den 26 augusti 1913, skriver Nils Olsson att myntsamlingen ska vara ”början till ett historiskt åskådningsmaterial för Sunne sockens ungdom”.

Sunne kommun har uppfyllt donatorns önskan att visa mynten för eftervärlden. Delar av den unika myntsamlingen visas sedan 2012 på biblioteket i Sunne.

Nils Frykman

1842-1911
Nils Frykman föddes den 20 okt 1842 i Sörgår´n, Backa by, Sunne. Han utbildade sig till folkskollärare och fick tjänst i Östanbjörke byskola 1875.

Nils var också lekmannapredikant och en av förgrundsgestalterna i väckelsen som drog fram genom Fryksdalen. Han var med när missionshusen byggdes i Tomthult och Sunne på 1880-talet.

Som lärare var Nils älskad och omtyckt. Han praktiserade inte skolaga som många lärare gjorde på den tiden. Barnen lydde Nils ändå.

Mest känd är Nils Frykman som sångförfattare. Han skrev cirka 700 sånger. Av dem finns sex stycken i den svenska psalmboken. Kännetecknande för hans sånger är lätta, glada texter och folkliga melodier.
Sångerna lever än idag och sjungs ofta i olika kyrkor och samfund i Sverige, men även i USA. Dit emigrerade Nils med sin familj år 1888. Han blev pastor i Chicago och senare i Minneapolis.

Du som vill veta mer om Nils Frykman kan söka vidare i följande böcker:
Oskar Lövgren: ”Nils Frykman” Gummesson 1972
Domar Skafte: ”Väckelseprofiler i Fryksdalen” Press förlag 1992

Kontakt

Per Branzén
Kultur- och näringslivschef
E-post: per.branzen@sunne.se
Tel: 0565-163 80
Besök: Storgatan 39, Bibliotekshuset
Adress: 36. Näringslivsenheten, 686 80 Sunne