Maria och Tim hittade hem i Sunne

Det tog fyra år innan de fann det hus de ville ha. Maria Bjerknes Börestam, 28, och Tim Lindström, 31, bodde med dottern Hedvig, 2, i lägenhet i Karlstad och letade hus mot Sunnehållet. De fann vad de sökte i Västra Ämtervik, 15 km söder om Sunne tätort.

– Huset kändes helt rätt för oss och är renoverat. Västra Ämtervik fungerar bra med tågpendling till Karlstad där jag pluggar och Tim jobbar, säger Maria.

Maria studerar affärsjuridik på Karlstads universitet.

– Jag läste ekonomi först och nu kombinerar jag det med juridiken. Det känns bra och jag trivs.

Liten plats med bra utbud

Maria växte upp i Ingmår, en by strax norr om Sunne tätort.

– Jag visste redan att jag trivs i Sunne, så det var enkelt att flytta. Jag uppskattar det mindre, att ha nära till allt. Att min familj finns här betyder mycket. Det finns också många roliga saker att hitta på som till exempel Sunne Ski &Bike och Sunne sommarland. Utbudet är bra och känns mer unikt än i en större stad.

Fick bra känsla

Tim har tidigare alltid bott i stan, uppväxt i Karlstad.

– Vi hade en längtan efter att bo mer lantligt. Vi åkte runt och letade hus och här i Ämtervik fick jag en bra känsla. Huset är fint, det händer mycket i bygden och det är enkelt att ta sig till jobbet i Karlstad, säger Tim.

Tim jobbar som driftplanerare på Ellevio sedan i juni och kan jobba hemifrån halva tiden.

– Det kändes snabbt som hemma här. Tryggt och rätt. Jag trivs jättebra och det underlättar att kunna jobba härifrån.

Lätt få sociala kontakter

2-åriga Hedvig går på förskola i Rottneros. Hon tar självklart stor del av fritiden i anspråk. Maria och Tim turas om för att också få lite egen tid.

Tim lägger helst tid på träning och har ett gym i garaget.

– Jag spelar också innebandy på söndagarna. Folk här är bra på att hålla i gång aktiviteter. Det har varit lätt att få sociala kontakter. Jag har också nyss börjat träna fotboll med Ämtervik vilket är jättekul.

Sunne känns levande

Maria ägnar mycket av sin tid åt studierna, hon tycker om att läsa och har börjat intressera sig för inredning.

– Jag tycker det är kul att experimentera och jag har en förkärlek för gamla saker. Det är kul att gå på loppis nu när vi har hus. Trädgården blir också spännande till våren eftersom den är ny för oss. Det finns mycket roligt att ägna sig åt.

Finns det något som skulle kunna ha gjort att Sunne inte varit ett alternativ att flytta till?

– Om det varit en bygd som människor flyttade ifrån och inte till, då hade vi nog valt att flytta någon annanstans. Sunne känns levande.