Andra veckan i augusti pågår kulturveckan i Sunne med mängder av evenemang och utställningar. På lördagen delas Selma Lagerlöfs litteraturpris ut som belöning för framstående författare i Selma Lagerlöfs anda.

Tyvärr måste vi meddela att årets Kulturveckan i Sunne 2020 måste ställas in.
Läs mer om beslutet här

Sommarhälsning från Kulturveckan i Sunne!

Denna sommar är ingen annan lik så även Stiftelsen Selma Lagerlöfs Litteraturpris kommer att nyttja den digitala tekniken för en sommarhälsning i ord och ton från den sommarfagra Fryksdalen.

Söndagen 9 augusti klockan 18.00 sänder vi direkt från Berättarladan och Västanå Teater över nätet (Facebook/Kulturveckan i Sunne och YouTube), där även årets litteraturpristagare, den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm, kommer att medverka med en digital hälsning från Helsingfors.

Detta korta program vill bara påminna om att Kulturveckan i Sunne befinner sig i periodisk karantän, med siktet inställt på ett hejdundrande program nästa år. Varmt välkomna att vara med oss 8-15 augusti 2021!

Först välkommen att vara med oss den 9 augusti via länk!

Selma Lagerlöfs Litteraturpris Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris

Birgitta Trotzig mottog det första priset 1984. Sedan dess har det delats ut varje år.  
Prissumman är 100 000 kronor.

Stiftelsen Selma Lagerlöfs Litteraturpris

Selma Lagerlöfs Litteraturpris delas ut av en stiftelse med samma namn som har sitt säte i Sunne och bildades 1983. Stiftelsen kom till för att vidga informationen om Fryksdalen och lyfta fram de kulturella traditioner och miljöer i sunnebygden, som spelat så stor roll bland annat i Selma Lagerlöfs och sedermera Göran Tunströms författarskap.

Kulturveckan i SunneKulturveckan i Sunne

I anslutning till prisutdelningen genomförs kulturveckan i Sunne som anordnas av stiftelsen.  

Årets pristagare:

Monica Fagerholm

För ett författarskap som med virtuos stämföring skildrar individer och grupper som strävar efter mening i en tillvaro som inte tillåter några stabila sammanhang, en värld med olyckan hängande i luften.

Finlandssvensk författare som debuterade 1987 med romanen Sham och fick ett stort publikt genombrott 1994 med Underbara kvinnor vid vatten.

Läs mer om pristagaren