Sommartid fylls Sunne med blomsterprakt och de välkomponerade och färgrika planteringarna skapar stämning och ger en fin inramning till kommunens gator och torg.

Färgrika Sunne

I Sunne kommun är planteringar, rabatter och blommor i urnor och lådor en del i arbetet med att skapa en trivsam atmosfär och välkomnande känsla. Satsningen har fått många positiva reaktioner och vi får ofta frågor om namn på växterna och blommorna.

Blandar nyheter och färg

I våra parker och grönområden, men också på andra ställen i Sunne centrum, finns blommande lökar och perenner och krukor med sommarblommor.

Vi  försöker hitta färger som passar in i miljön och använda oss av omtyckta, klassiska trädgårdsväxter och blommor. Men vi plockar också gärna in nya och spännande sorter.

I maj tar jobbet fart

I mitten av maj börjar den praktiska förberedelsen för sommarens blommor. Urnorna tas fram allteftersom och de placeras i en noga uttänkt ordning innan de fylls med jord. 

Kamp mot frosten

De första sommarplantorna kommer i slutet av maj. Då börjar ett frenetiskt och efterlängtat planterande. Vi försöker utgå från de blommor som fungerat bra tidigare år, byter ut de sorter som blivit mindre lyckade samt provar något nytt.        

Vädret kan då fortfarande spela oss spratt så att vissa sorter fryser ner. Vi lägger under den perioden ner en del tid på att täcka över plantorna så gott det går vid fara för frostnätter, och täcka av dem på dagen.

I juni åker sommarblommorna ut. Ca 3000 plantor av 30 olika sorter i 69 urnor, 28 broräckeslådor och ca 8 krukor samt i några rabatter.

Skötsel och omsorg

Sen börjar äntligen den vardagliga skötseln. Blommorna ska ansas och bindas upp. Eventuella skadeinsekter bekämpas med såpa och så ska det vattnas. Många kan tycka det ser komiskt ut när vi vattnar fast det regnar men faktum är att det kan vara snustorrt i urnorna! Bladen täcker jorden och styr bort regnet, samtidigt som växterna med stora blad kräver mycket vatten.

I början av oktober tas urnorna in för att tömmas och rengöras inför nästa års säsong.