BiodriV, biodrivmedelsutveckling i Värmland
BiodriV är ett treårigt EU-projekt med syfte att skapa förutsättningar för en ökad produktion och användning av biodrivmedel i regionen.
Projektet pågick mellan åren 2011-2013. Projektbudgeten var på 6,4 miljoner varav hälften kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Sunne kommun är medfinansiär och ingår i styrgruppen för BioDriV.
Workshop Biogas
Under 2012 anordnades en Biogas-workshop i Sunne. Projekt BiodriV presenterade de två förstudierna om potentialen för biogas och biodrivmedel från skogsråvara. Utifrån dem arbetade workshopdeltagarna bland annat med en framtidsbild för biodrivmedelsutvecklingen i Värmland. Målet var att komma ett steg närmare en regional samsyn kring utvecklingen.
Grön tillväxt och mindre klimatpåverkan
Syftet med projektet är att i Värmland gynna en grön tillväxt inom biodrivmedelsproduktion, att på sikt öka tillgången på biodrivmedel, öka de hållbara transporterna samt stärka förutsättningarna för värmländsk produktion av utrustning och anläggningar. Alla insatserna i projektet ska bidra till att klimatpåverkan från trafiken minskar. Det ska bli mer biodrivmedel som ersätter fossila drivmedel.
Två huvudinriktningar
- Biogas från restavfall
Hur kan infrastruktur och produktionsanläggningar byggas upp i regionen på bästa sätt och hur kan vi effektivt utnyttja råvaran, det vill säga restavfall från samhälle och jordbruk
- Biodrivmedel av skogsråvara
Ett underlag ska sammanställas. Underlaget ska ge stöd för val av vilken typ av biodrivmedel, inom området cellulosabaserad råvara, som är mest intressant
Beslutsunderlag och information
I projektet ska vi ta fram ett så bra underlag att politiker i region och kommuner ska kunna fatta långsiktiga beslut som tryggar tillgången på biodrivmedel i framtiden.
Vi ska också arbeta för att öka användningen av biodrivmedel i regionen i takt med att produktionen ökar.