Alla kan bidra till att göra luften renare. Biltrafiken är den största källan till föroreningarna. Dålig vedeldningsteknik bidrar också till sämre luft.

Cykla mera

Minskad användning av bilar i tätorten förbättrar luftkvaliteten. Ta cykeln istället, om det är möjligt. För varje liter bensin en bil förbrukar bildas mer än två kilogram koldioxid. Sämst för miljön är just korta bilresor. Läs mer om detta på Trafikverkets webbplats. Se länk under rubriken Länkar.

Byt till miljöbil

Om du går i bilköpstankar, överväg att skaffa miljöbil. Att ersätta en gammal bil med dålig rening med en ny är ett effektivt sätt att förbättra luften. Gå in på Miljöfordon.se, en webbplats med mycket och bra information om miljöbilar. Se länk under rubriken Länkar.  För närvarande finns följande tankställen i Sunne som har alternativbränsle:

  • Tanka, Norrgårdsgatan 2 E 85
  • OKQ8, Sörgårdsgatan 3 E 85 och laddningsstolpe för el

Sparsam körning

Om det är du som kör bilen - kör smart och spara tusenlappar. Samtidigt bidrar du till att minska växthuseffekten.

1. Kör med framförhållning och undvik onödiga stopp

2. Växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt

3. Kör med jämn gas och håll hastighetsgränserna

4. Växla inte ner för tidigt, låt bilen rulla utan att koppla ur, på så hög växel som möjligt

5. Kontrollera däcktrycket

6. Ta bort takbox och räcke

7. Måste du ta bilen?

Tänk på däcken

En stor källa till farliga partiklar är dubbdäck. De orsakar slitage på vägar och bidrar därmed till höga partikelhalter. Om du kör mest i tätort kan du bidra till lägre partikelhalter genom att välja odubbade friktionsdäck istället för dubbade däck. Dubbdäck i kombination med höga farter förvärrar luftproblemen ytterligare. På Trafikverkets webbplats kan du få mer information om vinterdäck och information kring risker och säkerhet. Se under rubriken länkar. Försök också att byta vinterdäcken till sommardäck så snart som du anser att risken för vinterväglag är liten. Vänta inte till 15 april om det inte är befogat.

Elda klokt

Ökad anslutning till fjärrvärmen bidrar också till förbättrad luftkvalitet i våra tätorter. Vedeldning i enskilda småhus är en betydande källa till utsläpp om inte den bästa eldningstekniken används. En dålig vedeldad villapanna utan ackumulator kan släppa ut 20 gånger mer kolväten än en modern panna med tank. Utsläppen av tjära och stoft är också många gånger större. Moderna pannor med ackumulatortank och bra eldningsteknik kan minska utsläppen betydligt.