Fältgentiana vår ansvarsart
Vi är stolta över att vackra Fältgentianan finns kvar på ängsmarker i Sunne kommun. Välkommen ut att beundra denna raritet under sommaren!

Fältgentiana lever och frodas i våra fina ängsmarker som slåttras sent och i vissa fall efterbetas. Fältgentiana lever kvar tack vare många markägares trogna slåtterarbete under lång tid till glädje för oss och kommande generationer.
Fältgentiana ( Gentianella campestris) har ett spjutliknande utseende med lila fyrflikade upprättstående blommor på blomstjälk som kan bli helt mörkviolett. Den kallas svarte-johannes i folkmun. Blomningen sker normalt i juni-juli med några senblommande ut i augusti. Fältgentianan har minskat kraftigt i takt med att ängsmarkerna minskat och finns med på den svenska rödlistan i kategorin sårbar. Fältgentiana finns i de mest artrika slåtterängarna och naturbetesmarkerna.

Sunne kommun har fältgentianan som ansvarsart. En stor andel av regionens fältgentiana-bestånd finns här i våra ängsmarker. Med det följer ett särskilt ansvar att medverka till att Fältgentiana kan leva kvar här i kommunen och regionen. Vi är stolta över att Fältgentiana finns kvar på ängsmarker i Sunne kommun.
Vad kan du göra på din mark?
- Slå ängsmarken sent så fältgentiana blommat klart och fröat av sig.
- Slå ängsmarken varje år med klippande eller skärande redskap.
- Använd i första hand Lieslåtter
- I andra hand kan slåtterbalk användas. I tredje hand kan högt ställd gräsklippare användas istället för att låta det växa igen.
- Ta bort höet från markerna.
- Om du redan slagit och hittat blomrester: märk ut platsen och slå det området senare nästa år.
Vad gör kommunen?
- Beslutat att skyddsvärda arten fältgentiana är vår ansvarsart i kommunens naturvårdsprogram.
- Prioritera ansvarsarten fältgentiana i lokala miljömålsarbetet för att nå regionala och nationella mål.
- Uppföljning av de kvarvarande växtlokalerna för fältgentiana regelbundet.
- Rådgivning till markägare med restbestånd av fältgentiana.
- Medverka i regionalt floravårdsarbete runt ängsmarker och slåtterknutna arter tillsammans med andra kommuner och länsstyrelsen. En samverkansgrupp startades våren 2013 för att hitta lösningar till att öka skötseln av ängsmarker i länet.
Vad kan du som intresserad göra?
- Lära dig mer om slåtterknutna växter genom att besöka naturreservaten Tiskaretjärn eller Kalvhöjden.
- Delta vid Lie-slåtter genom en förening som anordnar slåttergille
- Delta vid Lie-slåtter-kurs som anordnas i länet