Stark tillväxt för handeln i Sunne
Törbjörn Sjögren, näringslivschef i Sunne och
Per Andersson, senior konsult HUI Research AB.
På uppdrag av Sunne kommun har HUI Research gjort handelsutredningen. Den presenterades för företagen i Sunne på senaste Mötesplats näringsliv.
Ger värdefull kunskap
– Det är viktigt att Sunne fortsätter att vara en levande handelsplats. Sunne har ett rikt utbud av butiker, restauranger och service för invånare och besökare och så vill vi att det ska fortsätta vara. Handelsutredningen ger värdefull kunskap för företagens och kommunens gemensamma arbete med att utveckla Sunne, säger Torbjörn Sjögren kommunens näringslivschef.
Stark tillväxt för sällanköp
Sunne kommun visar en stabil utveckling inom detaljhandeln. Under 2023 omsatte handeln totalt 784 miljoner kronor, en ökning med 142 miljoner kronor sedan 2013.
Sällanköpsvaruhandeln visar en stark tillväxt med en omsättning på 329 miljoner kronor, en ökning på hela 47 procent, vilket är klart över rikets 20 procent. En bidragande faktor till den stora ökningen är etableringen av Byggmax och Jem & Fix.
Sällanköpsvaruhandelns försäljningsindex för 2023 låg på 66, ett rejält lyft från 56 året innan.
– Detta placerar Sunne bland de kommuner i landet som uppvisat den starkaste utvecklingen under året, säger Per Andersson, HUI Research.
Utmaningar och möjligheter
Dagligvaruhandeln omsatte 455 miljoner kronor, vilket motsvarar en uppgång på 26 procent – något lägre än rikssnittet på 30 procent.
Trots positiva siffror för sällanköpsvaror står dagligvaruhandeln inför vissa utmaningar. Försäljningsindexet har sjunkit till 89, vilket ligger under genomsnittet för liknande kommuner (109).
– Det indikerar att en del av köpkraften försvinner till andra kommuner. Samtidigt finns det potential för fler etableringar, då köpkraften i området uppgick till 497 miljoner kronor under 2023. Teoretiskt sett finns det ett utrymme på 30 miljoner kronor.
Fortsatt stark tillväxt
Besöksnäringen spelar en viktig roll i Sunnes ekonomiska utveckling, med över 200 000 gästnätter per år. Särskilt betydelsefullt är detta för friluftsrelaterad handel och dagligvaruhandeln.
– Framåt ser tillväxten ut att vara fortsatt stark. Fram till 2030 förväntas köpkraften öka med 144 miljoner kronor, varav 114 miljoner kronor i sällanköpsvaruhandeln. Tillväxten väntas främst ske mellan 2025 och 2030, medan det ser mer osäkert ut i år.
E-handelns framväxt tros sätta press på den fysiska handeln. Samtidigt förväntas caféer, restauranger och lågpriskoncept fortsätta växa.
Med flera pågående byggprojekt och ett starkt centrum, där trafikflödena visar på stor aktivitet, har Sunne potential att utvecklas ytterligare och dra nytta av den starka långsiktiga tillväxten.
Potential för mer
– Det är i huvudsak i perioden mellan år 2025-2030 som tillväxten förväntas att ske. Sunne kommun omsätter idag 73 procent av den totala köpkraften i sällanköpsvaruhandeln i sina fysiska butiker. Om Sunne lyckas upprätthålla den andelen så finns det ytterligare cirka 80 miljoner kronor att växa med fram till år 2030.
Definition av begrepp
- Omsättning: Försäljning inklusive moms, löpande priser.
- Detaljhandel: när varor kan köpas enskilt och där affärsverksamheten främst riktar sig mot konsumenter.
- Dagligvaror: Sammanfattande begrepp för allivs- och speciallivsbutiker, service och jourbutiker, blommor, tobak, tidningar och kioskvaror samt systembolag och apotek.
- Sällanköpsvaror: Sammanfattande begrepp för handel inom grupperna beklädnad, hem- och fritidsvaror och byggvaruhus.
- Köpkraft: Det teoretiska belopp som konsumenterna spenderar på inköp av detaljhandelsvaror, det vill säga marknadens storlek från efterfrågesidan.
- Försäljningsindex: Ett mått på flöden av handel över kommungränser. Index 100 innebär att handeln omsätter lika mycket som det befolkningsmässiga underlaget medger. Index >100 innebär inflöde, index