Driv café och restaurang på Tossebergsklätten

Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna och mytomspunna platsen Tossebergsklätten i Sunne. Vi söker en entusiastisk och erfaren arrendator som kan skapa en gästvänlig och kulinarisk upplevelse för besökare från slutet av maj till slutet av september.

Omtalad plats med potential

Tossebergsklätten är en omtalad plats belägen i Sagolika Sunne. Med sin enastående panoramautsikt ut över Fryksdalen lockas såväl lokalbefolkning som turister hit.

Mest känd blev nog Tossebergsklätten genom Selma Lagerlöf som i sin litteratur kallade platsen för Gurlita klätt i Gösta Berlings saga.

Även Göran Tunström skrev om Tossebergsklätten på följande vis:

”Det högsta är att skåda Gud. Det näst högsta är att stå på Tossebergsklätten och se ut över denna värld”
.

Tossebergsklätten har en lång tradition som utflyktsmål. Hit tog sig besökare till fots och med hjälp av häst innan vägen anlades upp till toppen. Nu kommer du enkelt dit med bil längs en asfalterad serpentinväg.

Sommarsäsong

Det finns ingen tillgänglig besöksstatistik för Tossebergsklätten. Med föregående års utbud vet vi att det serverades upp till 250 personer/dag. Besöksantalet varierar utifrån väder och vind, men även av det som erbjuds i utbud på restaurang- och café.

Besöksantalet i området är som störst under juli månad. Platsen eller vägen till platsen har använts för tävlingar av olika slag då den har en spektakulär lutning och bjuder på utmaningar i kurvorna.

Café och restaurang

I huvudbyggnaden har det bedrivits café och restaurang sedan många år. Anläggningen har arrenderats ut till olika aktörer och utbudet som erbjudits har också varierat.

Sunne kommun drev Tossebergsklätten under sommaren 2023 och serverade då endast kalla rätter. Nävgröt med fläsk har av tradition serverats här och vid några tillfällen serverades detta även föregående sommar.

Köket renoveras 2024

Köket som finns i byggnaden renoveras våren 2024 och som arrendator får du tillgång till ett produktionskök med kapacitet att servera 2-4 varmrätter utöver kaffe, kaka, smörgås med mera. Vi bedömer att man kan hantera upp till 300 gäster på en dag. Det finns tjänligt vatten på platsen.

Som arrendator kan du även sälja “picknickpåse” med innehåll som gästen själv tillagar på en grill som kan placeras i direkt anslutning till restaurangen.

Arrendator driftar etablerat café- och restaurangområde med tillhörande kök. Det finns grundläggande köksutrustning för tillagning av varm mat och caféprodukter.
Serveringstillstånd söks av arrendator.

Köket är utrustat med storköksutrustning såsom ugn,värmeri/vattenbad, huvdiskmaskin, kylar och frysar, spis (hemmaspis).

I anslutning till restaurangen finns en uteservering, denna disponeras av arrendator. Det finns möblerat uteserveringsområde med viss panoramautsikt. Totalt finns det 85 sittplatser varav 50 finns inomhus och 35 finns på uteplatsen.

Övrig utemiljö är allmänna ytor. Utsmyckning i form av blommor med mera sköts av arrendator.

Sophämtning sker efter behov. Max 14 dagars intervall. Sophämtning ingår i arrende. Kommunen säkerställer att det är möjligt med sopsortering på platsen.

Utsiktstorn 

Utsiktstornet vid Tossebergsklätten är låst. Arrendator ska ombesörja öppning och låsning av tornet vid dagens början och slut.

Sunne kommun ombesörjer att tornet besiktas varje år. Besiktningen innebär begränsning av antalet besökare. Översta planet där luckor sitter för fönster bör begränsas till 2-3 personer.

Den utvändiga terrassen/balkongen rymmer fler, men även där bör det vara en begränsning på 4-5 st. Tornet har en väldigt smal trapp vilket kan leda till köbildning och det finns också risk för att snubbla i den smala passagen. Information om vad som gäller besök anslås vid entrén på tornet För att undvika för mycket folk inne i tornet bör inte mer än 5 personer gå in i utsiktstornet åt gången.

Servicebyggnad

I servicebyggnaden finns offentliga toaletter. Arrendator ombesörjer städning och att det är påfyllt med toapapper, handtvål och handtorkservetter.

I anslutning till restaurangen finns en Hantverksbod, där ett lokalt företag har ett separat hyreskontrakt. Där säljs hemmagjorda hantverk.

Parkering

Det finns ett begränsat antal parkeringsplatser vid Tossebergsklätten. Innan säsong kommer parkeringsrutor att målas för att tydligare anvisa besökarna. En plats för buss finns. Vid stor belastning på parkeringen kan besökare parkera längre ner och promenera den sista vägen upp.

Krav och förväntningar på arrendator

  • Öppettider: Daglig drift under högsäsongen från slutet av maj till mitten av september.
  • Servering: Erbjudande av varm mat (2-4 varmrätter) samt ett varierat utbud av drycker och caféprodukter.
  • Gästservice: Skapa en välkomnande atmosfär och erbjuda en hög standard av kundservice.
  • Erfarenhet: Krav på tidigare erfarenhet inom restaurang- eller cafédrift.
  • Kreativitet: Möjlighet att skapa unika och aptitretande menyer med fokus på lokal och säsongsmässig mat. Vi förväntar oss att arrendator ska presentera ett koncept i en bifogad affärsplan.

Mer om öppettider

Vi förväntar oss att arrendator håller verksamheten öppen under helger med start i slutet av maj månad. Vidare dagligen från i juni till i slutet av september. Detta är ett led i vår strävan att utvecklas hållbart genom att förlänga säsongen. Om arrendator önskar ha ytterligare öppet så är Sunne kommun öppen för det. Vägen till Tossebergsklätten snöröjs inte vilket innebär att anläggningen inte kan vara öppen vintertid.

Öppettider sätter arrendator själv, men vi förväntar oss att öppettiderna är minst mellan klockan 11-16 under maj och september. I perioden juli-augusti klockan 10-17.

Hållbarhet

Det är viktigt att hänsyn till olika hållbarhetsaspekter för drift av Tossebergsklätten tas. Det innefattar val av råvaror, lokala och regionala produkter och konceptet som helhet.

Det innefattar också social hållbarhet där människor från både lokalsamhället och besökare välkomnas och inkluderas. Vid val av arrendator kommer vi att bedöma arrendatorns förmåga, vilja och prioriteringar när det gäller hållbarhet.

Marknadsföring

Arrendator ansvarar själv för marknadsföring mot de målgrupper som arrendator riktar sig till. Tossebergsklätten marknadsförs generellt på Sunne kommuns turismsida, Sagolika Sunne (webbsida och i sociala kanaler) i likhet med andra aktörer i kommunen. Det betyder att Tossebergsklätten ingår i det totala utbudet.

Eftersom flera aktörer drivit Tossebergsklätten har det också startats flera facebooksidor för platsen. För att undvika ytterligare sidor så har Sunne kommun en Facebooksida som arrendator tar över i samband med avtal.

Evenemang på Tossebergsklätten och i Sunne

Varje år arrangeras traditionsenligt Tossebergsracet (datum har varierat mellan 10:e –30 september). Vägen har också använts för tävlingar arrangerade av Svenska Downhill-skateboardföreningen. Länsstyrelsen tillåter inte andra fordon på vägen under dessa tävlingars gång vilket påverkar driften av café- och restaurang. I dagsläget är inte datum bestämt för Tossebergsracet. Downhill-föreningen har inte ansökt om tillstånd för tävling 2024.

I Sunne arrangeras många evenemang under sommaren vilket gör att besöksantalet är högt under vissa veckor i juli månad. Bland de större evenemangen finns Sunne Sommarland cup, Sunne Summer Meet, Fryksdalsdansen, Västanå Musik &Teaters föreställningar och Kulturveckan i Sunne.

Arrendeperiod

Vi har för avsikt att teckna avtal med arrendator gällande för tre år. Anledningen till detta är att vi ser att det tar lång tid att etablera ett eget koncept och att den egna marknadsinsatsen ska kunna nyttjas under längre tid.

Om arrendator eller Sunne kommun vill avbryta mitt i avtalstiden regleras detta enligt avtal. Avtal förlängs med ett år i taget efter de tre första åren.

Kontakt och ansökan

Om du är intresserad av denna fantastiska möjlighet att driva en café- och restaurangverksamhet på Tossebergsklätten, vänligen skicka in din ansökan och affärsplan inklusive ert erbjudande gällande arrende till nedanstående kontaktinformation.

Niclas Jansson, VD Sunne Fastighets AB
E-posta Niclas Jansson
Telefon 0565-179 60

Ansökan skall vara oss tillhanda senast 31 mars 2024. Anbuden kommer utvärderas sett till lämplighet och pris.


Övrig information

För mer detaljerad information och för att arrangera en visning av platsen, vänligen kontakta oss via ovan angiven kontaktinformation.

Vi ser fram emot att höra från engagerade och passionerade individer som delar vår vision för att skapa en minnesvärd mat- och naturupplevelse på Tossebergsklätten!