Vill du jobba som röstmottagare?

2022-06-07

Den 11 september 2022 är det val till riksdag, kommun och region. Vi söker dig som vill arbeta som röstmottagare - en mycket viktig funktion för att säkerställa demokratin.

Vi behöver ytterligare några röstmottagare som kan ställa upp under förtidsröstningen, på valdagen den 11 september, samt reserver som kan hoppa in om ordinarie röstmottagare får förhinder.

Det är viktigt att du tycker om att arbeta där det händer många saker samtidigt, trivs med att träffa människor, vill värna om demokratin och förstår vikten av att valet går rätt till. Du behöver också kunna överblicka vad som behöver göras och hjälper gärna till tillsammans med de andra röstmottagarna i vallokalen. I varje vallokal kommer det att finnas en blandning mellan nya och erfarna röstmottagare.

I uppdraget som röstmottagare ingår bland annat att:

  • se till att det är god ordning i vallokalen
  • ta emot röster och lägga dem i urnan
  • markera i röstlängden vilka som röstat
  • hjälpa de väljare som ber om det, till exempel genom att informera om hur de gör för att rösta
  • räkna röster efter att vallokalen har stängt

Alla röstmottagare kommer att få utbildning innan uppdraget börjar. Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt och ställer höga krav på noggrannhet. För att klara uppdraget behöver du förstå/prata bra svenska men du behöver inte vara svensk medborgare för att arbeta i vallokal. Vi vill gärna ha sökande med kunskaper i andra språk utöver svenska och engelska.

Du som är aktiv politiker och finns med på valsedlarna får inte arbeta i val- eller röstningslokal.

Kontakta kommun@sunne.se eller valsamordnare Catrin Hjalmarsson, 0565-162 58, med din ansökan.