I väntan på Körkarlen - streamad konsertföreställning av Västanå Teater

2020-06-17 Berättarladan band: Thomas Eriksson, Niklas Bertilsson, Magnus Stinnerbom, Sophia Stinnerbom, Anna Karlsson, Anna Rubinsztein. Foto: Västanå Teater

På midsommardagen kl.16 skickar Västanå Teater en hälsning från Fryksdalen med konsertföreställningen ”I väntan på Körkarlen”.

Online-eventet bygger på nyskriven musik av Magnus Stinnerbom som varvas med berättande ur teaterns kommande uppsättning Körkarlen.

Kultur bidrar till ett levande samhälle

Eventet är en del av CUPIDO-projektet som handlar om hur kultursektorn bidrar till ett levande samhälle. CUPIDO är ett Interreg Nordsjöprojekt där 7 deltagande länder utforskar hur man kan förvalta regionalt kulturarv med hjälp av ny teknik.

Produceras med stöd av Statens Kulturråd, Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Sunne kommun och Rottneros Park.

”Vi vill ge de som längtar till nästa sommar en försmak av vad som kommer att ske i Berättarladan sommaren 2021 och presenterar nu på midsommardagen en streamad konsertföreställning. Alltså på den tid då årets premiär hade tänkt att gå av stapeln”, berättar regissören och teaterchef Leif Stinnerbom.

Selma Lagerlöfs "Körkarlen"

Körkarlen är en roman från 1912 av Selma Lagerlöf. Romanen handlar om en kvinna som ligger på sin dödsbädd och ber om att få träffa David Holm och ingen kan förstå varför hon vill träffa honom. 

Körkarlen är en historia på gränsen mellan en myt och en spökhistoria, den skapades i en tid då tuberkulos var den rådande pandemin. 

Körkarlen skulle ha satts upp i Berättarladan under sommaren 2020, men premiären har flyttats fram till 2021. 

Vill skapa hopp

Västanå Teater har omdefinierat vad skandinavisk teater är med sina innovativa berättelser där musiken och dansen, tillsammans med berättelsen skapar unika föreställningar. Nu ges möjligheten att ta del av Västanås resa på digitala plattformar med hjälp av digital innovation.

”Vi hoppas att detta kommer att glädja vår trogna publik och skapa lite hopp inför framtiden”, säger Leif Stinnerbom.

Testbädd för VR och multistreaming

Region Värmland som är en av CUPIDO-projektets samarbetspartners har genomfört ett antal testbäddar inom ramen för VR och multistreaming på digitala plattformar.

Nu samlas kunskapen från tidigare tester och denna satsning genomförs med fokus på att nå en så bred publik som möjligt.

Länken till online-eventet finns på Västanå Teaters och alla samarbetspartners Facebooksidor - bland annat Sunne kommuns - samt på Västanå Teaters hemsida.

Välkommen att se och lyssna på föreställningen kl 16, på midsommardagen!

Skådespelare Hanna Kulle sitter vid Selma Lagerlöfs skrivbord på Mårbacka. Foto: Thomas Holmberg

Länkar