Sunne kommun fortsätter att bygga ut cykelnätet enligt den långsiktiga cykelplanen. Nya gång- och cykelvägarna utmed Kyrkogatan i Gräsmark och från Bäckängen till travbanan i Sunne invigdes idag, 18 oktober.
Gång- och cykelväg Bäckängen
730 meter cykelväg har byggts från väg 241 söderut till travbanan strax öster om Sunne tätort. Den är belyst och asfalterad. Cykelvägen knyter an till befintlig cykelväg i norr och täcker en sträcka där vissa åldersgrupper inte är beviljade skolskjuts och möjliggör en säkrare väg till skolan. Arbetspendlande vuxna får en säkrare väg till jobbet. Cykelvägen möter i söder grusvägen som kommer från Maggeby.
Cykelvägsträckan till travbanan lyser nu upp som ett pärlband av ljus i höstmörkret.

Gång- och cykelväg Kyrkogatan
I Uddheden, Gräsmark, åker en relativt stor mängd tung trafik genom tätorten med anledning av hur tullarna är placerade längs norska gränsen. En cykelväg på 270 meter längs med Kyrkogatan gör att oskyddade trafikanter slipper åka på bilvägen och får en tryggare framfart väst till öst genom tätorten.
– Här passerar cirka 100 tunga fordon per dygn plus all annan trafik. Att anlägga cykelvägar i våra tätorter skapar hög nyttofaktor med anledning av att så många dagligdags har möjlighet att nyttja dem, säger Mikael Persson, samhällsplanerare i Sunne kommun.
Kostnaden för gång- och cykelvägen för Bäckängen är 1,2 miljoner kronor och längs Kyrkogatan 800 000 kronor, varav Trafikverket står för 50 procent.

Tack till markägare
En förutsättning för att kunna bygga gång- och cykelvägar är tillmötesgående markägare.
– Vi riktar ett stort tack till alla markägare som upplåter sin mark. Det ger kommunen möjlighet att bygga nya gång- och cykelvägar vilket bidrar till att vi kan öka trafiksäkerheten, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Lundberg (C).
Cykelplanen revideras
I dagsläget är nästkommande sträckor för utbyggnaden Borgeby-Torsberg och Ulvsby-By, enligt kommunfullmäktiges beslut.
– Det är svårt att svara exakt på när varje sträcka blir av eftersom vi bygger ut i mån av bidrag från Trafikverket och etappvis. Vid årsskiftet ska cykelplanen revideras och då värderar vi de behov som finns och ser om de har förändrats sedan förra beslutet, säger Mikael Persson.