I sovrummet på andra våningen finns bland annat en vacker praktsäng från mitten av 1800-talet med handsnidat överstycke. Över sängen hänger porträtt av några av Tore Sjöqvists förfäder.

Lyssna på Birgitta Sjöqvist när hon berättar om Sovrummet på Sundsbergs gård.  Under respektive ljudinspelning finns en textad sammanfattning.

Sovrummet

Nu befinner vi oss i sovrummet på andra våningen. Här är det en traktsäng i naturell björk, tillverkad av en snickare på mitten av 1800-talet, som har skapat ett väldigt vackert hantverk.
Det vackra överstycket som vi vet är gjort för hand innehåller en del intressanta detaljer. Ovanför sängen finns en serie av några av förfäderna till min make.

Biblar

Bilden visar vilka böcker som finns förvarade i en gammal psalmbokshylla. Det var ju så att Sverige var i gamla tider ett guds rustikt folk och därför gjorde man en särskild hylla för dom speciella böckerna. Det bestod utav bibeln, psalmboken och det var predikningar som läste högt på söndagar.

Sänggavel

En detaljbild på överstycket på den praktfulla björksängen i sovrummet. Det här överstycket visar att det här är en inspiration ifrån antiken.  

Pärmhylla

Den där bokhyllan till höger hör faktiskt ihop med en epok då jag var riksdagsman. Klockan till vänster väcker intresse också. På frågan om det har bott en riksdagsman svarar jag korrekt att det stämmer, men man tänker inte på att det kan vara en kvinna.

Tillbaka till Gårdsmuséet