Kontoret har varit något av gårdens hjärta långt in i modern tid. Här var det skrivarekontor på 1700-talet och en plats för bokhållare, förvaltare och här hölls samtal med de anställda.

Lyssna på Birgitta Sjöqvist när hon berättar om kontoret på Sundsbergs gård. Under respektive ljudinspelning finns en textad sammanfattning.

Kontoret

Här har vi en helhetsbild av det gamla gårdskontoret. Det var skrivarekontor på 1700-talet, lönekontor. Det var plats för förvaltare, plats för samtal för dom anställda. Något av gårdens hjärta kan man säga. Långt in i modern tid. I den gamla skinnklädda soffan har även många besökare suttit i, för att diskutera affärer. 

Rökbord:

Bilden visar en hel del föremål som hör ihop med vanan att röka pipa eller cigarr. Det användes naturligtvis när det kom besök och man hade diskuterat affärer på kontoret. Då slog man sig ner och tog en rökpaus ibland. Bilden visar inte bordet i sin helhet, men det är ett så kallat turkiskt rökbord, som var vanliga i slutet av 1800-talet. Ett särskilt rökbord som var för allt som finns till.

Brandemblem:

På kontoret sitter också på kakelugnen en skylt. Den visar att fastigheten blev försäkrad 1782 av ett gammalt brandbolag som nu har upphört.

Telefon:

En telefonmodell står också kvar på kontoret. Jag kan inte exakt se hur gammal den är, men det måste gå ganska långt tillbaka i tiden, för den fanns på gården när jag kom in här och den har nog funnits här också.
Modellen med det här är då att det var en vev som man vevade på och ringde upp och hamnade på en telefonstation. När någon svarade, då skulle man säga det numret som man ville ringa till. Det kunde ju ta sin tid ibland naturligtvis. Men på det viset så fungerade men det var omständligt om man tänker på vilken tid vi lever i idag med dessa fantastiska saker som underlättar för oss på ett annat sätt.

Läskpapper:

Här har vi en lite ovanlig detaljbild ifrån det gamla kontoret. Det är gamla läskpapper. Det vill säga att dom har samlats i någon reklambroschyr ifrån någonting som heter Nynäsbensinstation här i Sunne, som inte låg så långt ifrån gården. Det var ju så att man skrev i gamla tider med bläck och bläckpenna. Då måste man läska efteråt för att torka upplägget och så enkelt är det alltså.

Tillbaka till Gårdsmuséet