Flickrummet har tillkommit på senare tid i museets historia. Rummet stod oanvänt och Birgitta Sjöqvist, som visste att det fanns mycket bevarat i huset från en flickas uppväxt- & ungdomstid, använde det för att inreda rummet.

Lyssna på Birgitta Sjöqvist när hon berättar om Flickrummet på Sundsbergs gård. Under respektive ljudinspelning finns en textad sammanfattning.

Flickrummet

Flickrummet visar mycket som finns bevarat ifrån en flickas uppväxt och ungdomstid. Här ser vi det gamla skrivbordet till vänster framför fönstret som blev ett toalettbord. En restriktion av ett 1700-tals toalettbord. På sängen så ligger min stora docka och på vänstersidan så finns en docksäng som finns bevarad. 

Bokmärken, bild 2

Här har vi en bild som föreställer några gamla bokmärken som flickan som växte upp här har sparat. 

Barnböcker bild 3

Bilden visar några av dom barnböcker som finns kvar, och som är sparat i ett flickrum.

Student, bild 4

I flickrummet finns ett fotografi på mig, som student våren 1939. Det var två dagar förhör i praktiska ämnen. Efter studenten fick jag plats på stadskontoret i Säter i min hemkommun. Där blev jag sekreterare med samtliga anställda. Det var en oerhört nyttig skola som jag gick i ett av dom där åren, och jag var mycket ung. Jag har faktiskt haft nytta av i hela mitt liv. Inte minst att lära sig hålla ordning på sina papper, det är en stor konst.
Samtidigt så kände jag att jag behövde ha något mer och det hittade jag. Där kunde man studera genom lektioner. Dom hjälpte mig och stöttade mig ända fram till examen, som jag lyckades ta i Stockholm. Det var 1939, och efter det skulle jag fortsätta studera språk i Uppsala som var en önskedröm. Samma höst jag började så bröt andra världskriget ut. Men det är en annan historia.

Barnporträtt, bild 5

Här har vi en blyertsteckning av Birgitta. Hon är fem år och det här är då innan hon hade bestämt sig för att hon skulle ta studenten.

Tillbaka till Gårdsmuséet