Många hävdar att Fryksdalen är vackrast om sommaren, medan andra föredrar vintern. I Sunne finns både vinter- och sommarevenemang, trevliga människor och en fantastisk natur. Som skapat för att göra din vistelse här så bra som möjligt. Välkommen!

Utflyktsmål och sevärdheter

Västanå Teater och Berättarladan

Under våren 2022 sätter Västanå teater upp föreställningen Mästar'n över alla mästare. Historier från Fryksdalen blandas med dionysiskt eggande musik där fantasi och verklighet vävs samman till en totalupplevelse som känns i både kropp och själ.

Nu när Västanå teater fyller 50 år har man även valt att skapa den sprakande föreställningen En saga om en saga, som är ett möte mellan Västanå teater och Selma Lagerlöf. 

Den speciella berättartekniken med folkloreinspirerad dans, musik och dräkter har gjort Västanå teater till en av Sveriges största sommarteatrar. En teaterupplevelse som är mystisk, magisk och vacker.

Till webbplatsen för Västanå Teater

Mårbacka minnesgård - Selma Lagerlöfs hem

Mårbacka minnesgårdSelma Lagerlöf, författare, nobelpristagare och affärskvinna bodde och verkade i Mårbacka. Besök hennes hem och låt dig inspireras av en svunnen tid och en fantastisk kvinna. Guidade vandringar, utställningar,
en underbar trädgård, butik med ett stort urval av Selma Lagerlöfs verk och ett uppskattat café.
Telfon: 0565-310 27. 

Till Mårbackas webbplats

Rottneros Park - en levande saga

Rottneros ParkEn blomster- och skulpturpark som visar de nordiska skulptörerna i en underbar omgivning. Här finns också spännande upplevelser för barnen och ett café som också serverar enklare rätter. 
Telefon: 0565- 602 95.

Till webbplatsen för Rottneros Park

Sunne Camping och Sommarland

Sunne VattenlandEtt äventyrsbad utomhus, vackert beläget invid Fryken med åkattraktioner för båda stora och små, våghalsiga och försiktiga. Solstolar för soldyrkarna och restaurang för de hungriga gör att du kan samla nya krafter.
Telefon: 0565-167 70
Mer information om Sunne Camping och Sommarland

Sunne Ski & Bike - aktiviteter året runt

Skidåkning vid Sunne SkiVintertid erbjuds skidåkning för alla stilar och svårighetsgrader och även skidskola för den helt okunniga. Under våren 2022 öppnar även Sunne Bike Park där du kommer att kunna cykla i allt från enklare "nybörjarbanor" till mer utmanande nedfarter.
Telefon: 0565-602 80
Till webbplatsen för Sunne Ski & Bike

Alma Löv Museum

paviljong på Alma Löv museumPå Alma Löv Museum finns sexton paviljonger, uppförda i olika stilar, här ställer konstnärer från Sverige och andra delar av världen ställde ut. Här finns också Paleis Oranjestraat med tio salar och plats för större utställningar av bland annat Marc och Karin Broos. 
Läs mer om Alma Löv här

Sundsbergs Gård - minnen bevarade från en svunnen tid

Sundsbergs GårdSundsbergs Gård byggdes i mitten av 1700-talet och finns bevarad med ett gårdsmuseum (guidade visningar), en textilkammare, ett tandläkarmuseum och ett skogsmuseum. Här finns också en konsthall med utställningar året runt, café med försäljning av hantverk samt lokaler av olika storlekar att hyra. 
Mer information om Sundsbergs Gård

Sillegården

SillegårdenSommaröppen restaurang byggd 1915 av Ida ”Fryksdalsmoran” Sahlström i fornnordisk stil. Här finns även café, pensionat och hantverksbutik. Öppet: 5 juni – 15 september 2021. Utställningar hela sommaren och en mängd aktiviteter och evenemang.
Till webbplatsen för Sillegården

Galleri Södra Ås Kultur

Galleri Södra Ås Kultur är ett verksamhetshus (tidigare missionshus) som drivs av konstnärsparet Dag Hultcrantz, okarinamakare, ljudskulptör och Marie Rönnberg, konstnär. Här finns galleri, ateljeer och bostadsdel på ovanvåningen.

De har under tio års tid haft sommarutställningar from juni tom augusti och medverkat i fem års tid vid Övre Frykens Konstrunda under påskhelgen. Dag och Marie har gärna inbjudna gästutställare med experimentell inriktning. De har workshops och kurser i okarina- och ljudskulptur-tillverkning.
Övrig tid enligt överenskommelse. Kontakta Dag och Marie på e-post ocarinor@gmail.com eller telefon 073-811 17 77.
Läs mer om Galleri Södra Ås Kultur på deras facebooksida.

Sunne Krog & Bowling

Flicka som bowlar, foto Jeppe BlomgrenHär finns bowling för både stora och små. Utmana kompisarna, mamma och pappa, mormor och morfar eller varför inte dig själv på bowling. Vår bowlingbana passar alla åldrar. Du kan också äta en god trerätters måltid eller mumsa på något enklare. Barnmeny finns. Fullständiga rättigheter.
Tel: 0565-167 70
Mer information om Sunne Krog & Bowling

Stamfrändemonumentet

StamfrändemonumentetEn symbol för den finska invandringen till Värmland och för den värmländska utvandringen till USA. Inskriptionen i sockeln lyder: ”Till hugfästande av sambandet med stamfränder  Västanhavs och Östanhavs”. 
Läs mer om Stamfrändemonumentet 

Hästfordonsmuseet

Museet visar vagnar, kärror, kälkar, slädar och lantbruksmaskiner för häst från 1800- och tidigt 1900-tal. Bland annat finns 4 maskiner tillverkade vid Rottneros Bruk: slåttermaskin, såmaskin, hjulräfsa och en hackmaskin. Vidare finns en selavdelning inkl. historik gällande tillverkning av selar och delar till selar från sunnetrakten. En speciell avdelning för trav håller på att byggas upp. I museet finns även tre skalaenliga modeller av vattendrivet ramsågverk, vattendriven skaltkvarn och en körvandring.
Läs mer om Hästfordonmuseet här

Barnens favoriter

Lekparken vid KolsnäsEn lista över barnens favoritplatser i Sunne med information om lekplatser, badplatser, pulkabackar och annat som kan vara av intresse för hela familjen hittar du här: Till sidan med Barnens favoriter

Våra vackraste badplatser

Öjervik badplatsSommar och sol, sjö och strand. Botanisera på vår sida med kartor, vägbeskrivningar och information till 17 badstränder vid 11 sjöar i Sunne kommun, här kan du hitta ditt eget lilla paradis.
Mer information om badplatser i Sunne kommun

Tossebergsklätten med hänförande utsikt över Fryksdalen

TossebergsklättenGurlita klätt i Gösta Berlings saga, här bodde björnen som endast kunde skjutas med en silverkula. Här finns restaurang, hantverksbod och utsiktstorn.

Tidningsartikel om Tossebergsklätten

Naturupplevelser och upplevelser till fots

Vy GettjärnsklättenDet är svårt att inte verka skrytsam när man har så mycket vackert omkring sig. Titta på våra sidor om Naturupplevelser och Upplevelser till fots och säg sedan inte att du inte är imponerad över allt vi har att bjuda på. Här finns också promenadtips för dig som vill kulturvandra och se mer av centrala Sunne. 
Läs mer om naturupplevelser i Sunne kommun
Läs mer om upplevelser till fots