Climate arena
Planbesked →
Climate Arena ansöker om och beviljas planbesked i december 2023. Därefter startar Sunne kommun planarbetet och expertutredningar genomförs.
Samråd →
Närboende och myndigheter med flera har möjlighet att lämna synpunkter på planförslaget.
Granskning →
Närboende och myndigheter med flera får en ny möjlighet att lämna in synpunkter.
Antagande
Detaljplanen antas av kommunfullmäktige. När CA även har beviljats bygglov kan byggnation påbörjas.
Status för detaljplanen
Texten i rutorna ovan beskriver detaljplaneprocessen. Du hittar detaljplanen i sin helhet på vår sida om pågående detaljplaner.
Det här gör Climate Arena (CA)
- Har ansökt hos Sunne kommun om och beviljats markanvisning på det aktuella markområdet, del av Södra Viken 1:8, som är cirka 180 hektar.
- Ansökt hos Sunne kommun om att göra en detaljplan för markområdet.
- Detaljplanearbete inklusive expertutredningar bekostas av CA.
- Byggt upp en projektorganisation som arbetar strukturerat med kravspecifikation från bilindustrin, finansiering av projektet, projektering samt att starta upp och genomföra byggnationen.
Det här gör Sunne kommun
- Beviljat CA markanvisning på det aktuella markområdet. En markanvisning är en option med rätt för CA att i nästa steg förvärva markområdet.
- Tar fram ett första planförslag som går ut på ett formellt samråd. Den färdiga detaljplanen medger byggrätter och anger ramarna för byggnationen inom området. Detaljplanen antas av kommunen.
- Till grund för planförslaget görs olika expertutredningar. Aktuella utredningar är geoteknik, miljöteknik, VA, dagvatten, naturvärden, kulturvärden och miljökonsekvensbeskrivning.
- Kostnad för eventuell utbyggnad av kommunalt VA-nät regleras i ett avtal. Markområdet, ca 180 ha, kommer att säljas till ett marknadsmässigt pris.
Så påverkas markområdet och omgivningarna
Climate Arena kommer att förändra landskapet. Avsikten är att arenorna ska smälta in så mycket som möjligt, vara tilltalande och att området till stora delar ska vara öppet för besökare.
Inomhusarenor och byggnader kommer uppföras på markområdet. Vissa skogsmarksarealer finns kvar för naturbruksgymnasiet SG/Södra Viken att sköta och bruka. 14 hektar mark närmast skolan behålls av kommunen för skolans behov. Sunne kommun har även köpt in en fastighet i Lersjöfors som ersättningsmark för skolans behov och söker ytterligare ersättningsmark i närområdet.
Byggnationen beräknas pågå under 3-4 år.
Luftföroreningar, vattenutsläpp och buller ska inte påverka omgivningen negativt. De färdigbyggda arenorna blir väl synliga, men verksamheten ska inte bli störande för omgivningen.
Samarbete med SG/Södra Viken?
Climate Arena är positivt inställda till att låta skolan sköta den skog som blir kvar inom området. Synergier och framtida samarbeten mellan skolan och testanläggningen är möjliga.
Information till invånare
Sunne kommun och Climate Arena har en pågående dialog med olika aktörer och representanter från närområdet. Dialogen kommer att fortsätta och att breddas, där kommunen genomför formella samråd under planprocessen.
CA skickar ut informationsbrev till närboende.
Under samrådet kommer planförslag och tillhörande expertutredningar publiceras på Sunne kommuns hemsida.
Det här är Climate Arena
Under 2023 och 2024 har Climate Arena byggt upp en projektorganisation som har i uppdrag att starta upp och genomföra etableringen av fordonstestanläggningen i Sunne.
Climate Arena Sweden AB är ett aktiebolag med värmländska rötter. När skidtunneln i Torsby hade byggts efterfrågade bilindustrin möjligheten att kunna testa fordon i vinterklimat året runt.
Utredning av förutsättningarna att bygga inomhusarenor för testning av fordon påbörjades därefter. Arenorna byggs och anpassas för testning av fossilfria fordon. Lastbilar kommer inte att testas här.