Sveriges första digitalt framtidssäkrade kommun byggs i Sunne

2017-06-29

Telia presenterade idag tillsammans med Sunne kommun ett unikt projekt där Telia tar ett helhetsgrepp i kommunen för att ersätta det gamla kopparnätet med framtidens nät via fiber och mobilt till 31 januari 2019.

Tillgången till snabb och stabil uppkoppling blir allt mer av en förutsättning för att kunna arbeta, leva och bo, oavsett var man bor i landet. Sunne kommun ligger i framkant vad gäller bredbandsutbyggnad och har sedan 2011 ett samverkansavtal med Telia för att tillsammans arbeta för att nå regeringens bredbandsmål om att 95 procent av hushållen och företagen ska ha tillgång till 100 Mbit/s senast år 2020.

- Med den här satsningen hoppas vi kunna ta nästa steg för att erbjuda boende och företag i Sunne en uppkoppling i världsklass. Det ger oss en digital infrastruktur med plats för framtidens välfärdstjänster, och som företag och boende kan växa i, säger Gunilla Ingemyr (C), kommunstyrelsens ordförande i Sunne kommun.

Telia har i 164 år kopplat upp Sverige. Först med koppar, och nu med fiber och mobilnät. Parallellt med att investeringar görs i modern teknik, så avvecklar Telia delar av kopparnätet i landet.

- Kopparnätet är en gammal teknik. Stora delar lever inte upp till dagens krav på driftsäkerhet och kapacitet, än mindre morgondagens. Vi vet att efterfrågan på kapacitet och hastighet kommer att explodera i takt med att vi blir allt mer uppkopplade. Med en framtidssäkrad digital infrastruktur så är Sunne redo att hantera dagens och morgondagens behov av hastighet och kapacitet, säger Anders Tillander, chef för Telias fiber- och operatörsaffär.

Att kopparnätet i Sunne kommun släcks den 31 januari 2019 innebär att boende och företagare i Sunne som har bredband och/eller telefoni via kopparnätet kommer att behöva beställa nya tjänster av Telia eller en annan operatör innan dess.

- Alla som bor i Sunne kommer i god tid innan att erbjudas en modern lösning via fiber eller mobilnätet. Fiber ger en helt överlägsen prestanda, men för den som inte vill eller kan få fiber har vi mobila alternativ som för de flesta ger en lika bra eller bättre kapacitet än deras gamla kopparlösning. Ofta till en lägre månadskostnad, säger Anders Tillander.

Telia kommer under hösten att bjuda in boende och företag till informationsträffar på plats i Sunne för att svara på frågor. Redan nu kan intresserade få mer information på https://www.telia.se/sunne 

Kontakt

För frågor till Telia:
kontakta Telias pressavdelning på 0771-775830.

För frågor till Sunne kommun:
kontakta Gunilla Ingemyr, kommunstyrelsens ordförande på 070-181 43 98, eller gunilla.ingemyr@sunne.se