X_mall_Lars Norén får Selma Lagerlöfs litteraturpris 2017

2017-05-03

Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2017 tilldelas Lars Norén» … närgångna, angelägna och banbrytande bilder av Sverige och Europa, och med de tre volymerna av En dramatikers dagbok även i prosans form har trätt fram som en genuint nyskapande livsbetraktare«

Lars Norén

Lars Noréns författarskap hör till dem som härbärgerar, smälter ner och i oavbrutet utflöde ger uttryck åt hans efterkrigsgenerations existensfrågor. 
Panik och koncentrerad stillhet.
Expansion och reduktion.
Gränsupplösningar och mytiska återbesvärjelser. 
Sådant vandrar, genombränt av tidskänsla, genom hans verk. Och trots motivförflyttningar och stilmässiga scenbyten finns något som får författarskapet att ligga där hela tiden med en fasthållen, visionärt egen språknärvaro, som en orgelpunkt fram genom decennierna.

Hela motiveringen lyder: »För att han genom mer än ett halvt sekel, i fri rörelse mellan litterära genrer, har tecknat närgångna, angelägna och banbrytande bilder av Sverige och Europa, och med de tre volymerna av En dramatikers dagbok även i prosans form har trätt fram som en genuint nyskapande livsbetraktare.«

Selma Lagerlöfs litteraturpris

Lördagen den 12 augusti delas Selma Lagerlöfs Litteraturpris ut – för trettiofjärde gången – under Kulturveckan i Sunne. Prissumman är 100 000 kronor.

Kulturveckan i Sunne sker i år den 6 - 13 augusti 2017.
Några hålltider för kulturpriset:

  • Fredag 11 augusti 19.00
    Litterär afton med årets pristagare 
  • Lördag 12 augusti 15.00
    Prisceremoni och utdelning av Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2017.Tal och musik

Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris

Selma Lagerlöfs Litteraturpris delas ut av stiftelsen med samma namn. Stiftelsen kom till för att vidga informationen om Fryksdalen och lyfta fram de kulturella traditioner och miljöer i sunnebygden, som spelat så stor roll bland annat i Selma Lagerlöfs och sedermera Göran Tunströms författarskap.

Länkar